63-litrainen

     
 
 

 

 

     
7.1.2005
 

Ompa ärsyttävää. Melalehdet eivät ole kasvaneet oikeastaan yhtään. Tai ovat tietysti, mutta kun tulee uusi lehti, niin vanha kuolee. Uudet lehdet eivät ole olleet tasan yhtään suurempia kuin vanhat.

Neulaheinätkin kuolee. Mikä niilläkin nyt on. Luulisi, että saavat ravinteita ihan hyvin. Hiilariakin menee ja valo on jees. En ymmärrä.

Lueskelin Peter Hiscockin kirjaa Encyclopedia of Aquarium Plants. Siinä sanotaan, että liian tiivis pohja ei ole kasveille mieleen. Olisikohan syy sitten siinä?

Turha tässä on kai enää odotella. Johan tässä on puoli toista vuotta odoteltu, että melalehdet alkaisivat kasvaa.

Ai niin, onhan tuolla vielä 2 leväkatkarapua. Minnekähän nekin tunkisi? Olisi kiva kuitenkin, että ne saisi vielä kiinni evakon jälkeen ja takaisin akvaan. Laitan ne taistopojun kanssa 71-litraiseen.

No nyt akva on tyhjä asukkaista. Melalehdet ja neulaheinät mahtuivat hyvin litran mittaan. Saavansammalet (tai siis vesiherneen kasvualusta) kantoineen heitin sankoon sankoon.

Jyräsin hiekat savikikkareineen akvan toiseen päähän niin että saan lapottua kaiken veden akvan toisesta päästä pois. Menipä helpolla, ainoa ärsyttävä juttu oli se, että hiekan alla ollut savi oli ihan sairaan tahmeaa. Piti hinkata sormista kynsiharjalla.

Rikkalapiolla sai taas kerran näpsästi hiekat (ja pahanhajuisen saven...siellä oli varmaan ollut "pikkuisen" anaerobista hajoamista) biojätteeseen.

Sitten roudasin akvan kylppäriin pesulle. Olikin aika sitkeät levät takalasissa. Sitä sellaista vihreää ohutta ja kovaa. No, se lähti metalliraapalla vaivatta, mutta silikonien kohdalta piti ottaa vanhalla tiskiharjalla.

 

 

 
08.01.05
 

Kävin hakemassa Pekalta vähän pohjalannoitetta. Tetran Initial sticks oli mielestäni paras vaihtoehto, mitä valikoimista löytyi. Kokeeksi ostin myös tuubin Seran hiilidioksiditabletteja. Mullahan on kaapissa sellainen ikivanha, mutta käyttämätön pömpeli joka on juuri näille tableteille tarkoitettu.

Ostan myös 1-2 litraa basalttihiekkaa. Sekoitan sen sitten hiekkapuhallushiekkaan niin saa vähän tummemman pohjan.

Kotona. Hiekan pesu meni taas ämpärissä ihan kuin ennenkin. Puolilleen hiekkaa, basattihiekat kanssa ja sitten vaan suihkuttelin. Annoin likaveden valua laidan yli.

Hohhoijaa, nyt on varmaan hyvä. Jotain 5 minsaa jaksoin pestä. Eiköhän se mene kunhan laskee akvaan veden rauhallisesti.

Ensin pohjalle sticksejä sopiva kerron, sitten soppakauhakka hiekkaa päälle sopivan kokoisina köntsinä. Taputellaan tasaiseksi. En halua että sticksit liukenee veteen...siis suoraan akvan veteen. "Pohjaveteen" saavat tietysti liueta.

Laitoin suorakaiteen muotoisen lautasen vielä hiekan päälle. Tavallisestihan mulla on tuo Ultima Thule astia vaan letkun alla. Hiljaa hyvä tulee. En jaksanut pestä hiekkaa paremmin joten akvan täyttäminen pitää tehdä varovasti. Hiekka ei saa pöllytä, sillä muuten sen kirkastuminen kestää viikkoja.

Tein vanhan sanomalehden päälle pohjapiirustuksen. Ensin akvan kokoinen suorakaide ja siihen sommittelin päälle kantoja ja kiviä. Väliin jääviin alueisiin keksin jotain kasveja.

Sitten vaan tavarat samassa järjestyksessa akvaan. Saa nähdä miltä näyttää. Laitoin vielä yhden hiilaritabletin. Hih, kylläpä kuplii.

 

     
09.01.05
 

Aqua-webissä kerrotaan että basalttihiekka nostaa kovuutta. Se oli tavallaan tarkoituskin tuossa ostoksessani. Täällä vesi on todella pehmeää ja jos projektista nyt tulee vaan kasviallas, niin kovuuksien on hyvä olla vähän enemmän.

Nyt mittaillaan sitten vesiarvoja kerrankin. Laitan pari kotiloa altaaseen, kierteisiä ja isokiekkoja.

 

     
Päiväm.
 
CO2 (mg/l)
NO2 (mg/l)
NO3 (mg/l)
GH (dGH)
KH (dKH)
Ph
     
09.01.05
  25 0 - 7 3 6,5      
11.01.05
  10 0 - 7 3 7,0      
16.01.05
  10 0 - 9 3 6,5      
19.01.05
  10 0 - 9 4 7,0      
 
  Vedenvaihto 60%                
20.01.05
  7 0 5 6 3,5 7      
 
  Vedenvaihto 60%                
23.01.05
  10 0 0-5 7 3 6,5      
25.01.05
  10 0 10 6 3 6,5      
 
                   
 
         
23.01.05
 

Kasveissa taisi sitten tulla niin paljon bakteereita mukana, että akvaan ei tullut ollenkaan nitriittipiikkiä. Olen kuitenkin heittänyt kotiloille päivittäin sapuskaa. Näköjään välillä liiankin paljon, kun muutaman ruokarakeen päällä on vähän hometta.

Hiilidioksiditabletit toimivat kyllä ihan kivasti, mutta niistä tuli ihan kauhea lima kaikkialle akvaariossa. Lopetin niiden käytön heti ekan viikon jälkeen. Eihän kasvit saa tuollaisen liman läpi ollenkaan valoa. Nyt limaisuus on häipynyt ja akvaan pulppuaa hiilidioksidi ihan sillä tavallisella kiljumenetelmällä. Oli kyllä hankala saada letku kiinni hiilidioksidikelloon kun se oli aivan limainen. Ote ei oikein tahtonut pitää, ei kai kun toinen oli liukas kuin saippua pala.

En ole ihan tyytyväinen sisustukseen. Se on amatöörimäinen. Hei, hetkinen, mähän olen amatööri. No, vaihdan järjestystä joka tapauksessa.

 

"Amatöörimäinen" sisustus. Ei ole selkeää etualaa ja taka-alalle elementit on ripoteltu järjestyksessä ottamatta huomioon niiden värejä tai muotoja. Ei sitten onnistunut kovin hyvin sanomalehtisommitelmani.

Vaihdoin kannon vasemmalta oikealle toisen kannon viereen. Kookos on oikeanpuoleisen kannon alla. Lisää akvaan tuli pari kiveä. Tiedä jos vaikka yrittäisi kudettaa täällä jotain lajia joka vaatii luola...makkaroita!

 

 
02.02.05
 

Ajattelinkin, että nyt puuttuu jotain kuvasta. OK, bakteerisamennus se on. En ole kyllä ihan varma siitä, mikä samennuksen aiheuttaa. Voihan se olla hurjastelevat makkarakalatkin, jotka ovat sudittaneet pohjalannoitteeseen asti.

Vaihdoin hiilidioksidin levittimen 310-litraiseen. Tänne tein tilalle viritelmän pommakkipullosta. Levitin oli vähän huono täällä, koska makkaramamma on aika notkea ja utelias kaveri. Se oli saanut keploteltua itsensä levittimen sisään. Siellä sitten katsoi minua syyttävästi, kun olin sellaiseen härveliin toisen vanginnut. No, itsehän tungit sinne! Pommakkipullo on ihan standardi. Pohja on sahattu pois ja korkkiin tehty reikä letkulle, sitten tiivistetty silikonilla. Kyljessä on reikä, johon on ängetty puoliväkisin imukuppi kiinni.

Akvaario on sijoitettuna makuuhuoneeseen. Vaikka pumppu on ihan hiljainen, niin se on silti yöt pois päältä. Siksi suodattimessa ei ole ollut filtteriä ollenkaan. Siihenhän tarttuisi roskia ja bakteereita. Yöllä kun pumppu ei pumppaa filtterin läpi hapekasta vettä, loppuisi bakteereilta henki. Aamulla kun pumppu pörähtäisi käyntiin, leviäsi akvaarioon bakteerin raatoja ja käyneitä roskia. Eli melkoisen myrkyllinen seos.

Otin Renasta filtterin kotelon pois ja laitoin tilalle Sharkin filtterin. Sienen sisään tungin Eheim 2007:n filtterin ritilän pitämään sienen ryhdissään. Yritän uskotella itselleni, että bakteerisamennus suodattuisi pois ja filtteriin ei muodustuisi yöaikaan hautausmaata kun sen ympärillä ei ole koteloa.

 

 

Himmeetä.

 
07.02.05
  No jo on kumma samennus. Taisivat ollakin vaan makkaraiset jotka olivat vähän pöllyttäneet pohjaa. Samennus lähti suodattamalla. Bakteeri- tai leväsamennuskaan sen puoleen eivät todellakaan lähde mihinkään suodattamalla, tai ainakaan noin karkean filtterin läpi.  

Kirkasta taas. Kotilo keskellä lasia kerää kaiken huomion. :D

 

 
14.02.05
 

Neulaheinä ei tahdo pysyä millään pohjassa. Se on vielä kaiken lisäksi superärsyttävää istutettavaa, koska taimet ovat niin pieniä. Pienessä taimessa on vieläkin pienemmät juuret.

Hapsurotala on lähtenyt hyvin kasvuun. Samoin hentorotala.

Jaavansaniainen ei tahdo pysyä kiinni kannossa. Sitä olisi kyllä voinut helpottaa laittamalla taimet ihan oikesti jollain kiinni.

Positiivista on se, että nyt melalehdetkin kasvavat. Pari lehteä ovat kostoksi mädännyttäneet, mutta saldo näyttäisi olevan plussan puolella.

 

98-litraisessa on sinilevää. Otin sieltä pienemmän lampun tänne avuksi. Josko sinileväongelmasta pääsisi ja projektissa lähtisi paremmin neulaheinä kasvuun.

 

 
22.02.05
 

Iiih! Hei-hei hermot menee. Neulaheinä ei sitten niin mitenkään halua pysyä pohjassa kiinni, no, jatketaan päivittäistä uudelleen istutusta. Kai se sinne kohta jää.

Rotalat kasvavat kivasti. Pätkin molemmat rehut ja istutin latvat puskien eteen. Saa sitten kivemman ja tuuheamman pöpelikön. Eihän taimia ollut aluksi ollenkaan tarpeeksi, mutta onneksi niillä on tapana kasvaa.

 

Tällä kertaa kotilo ei ole keskellä lasia.

 

 
28.02.05
 

Kuten kuvasta näkyy, ei neulaheinä edelleenkään pysy oikein pohjassa. Nyt se on kuitenkin alkanut kasvaa. Huomasin sen, kun oli tarkoitus nyhtää taimi kokonaan irti pohjasta ja istuttaa uudestaan. Se oli rönsynnyt jo 5 cm päähän.

Akvaarioon on ilmaantunut myös kaikkea ylimääräistä. Rotaloissa kasvaa ohutta ja hentoa viherlevää, "hiuslevää". Samaa kasvaa myös kannossa mutta kompaktimpana, "partalevää". Jostain tuonne on myös pölähtänyt vesiherneen pätkä. Raivostuttava rehu!

Neulaheinän seassa kasvaa jaavansammalta. Raivostuttavaa sekin. Se plokkaa neulaheinältä valon ja jos yrittää noukkia ne pois, tulee mukana myös neulaheinä. Jaavansammal on oikein tukevasti kiinni neulaheinässä vihreällä "hiuslevällä".

 

No niin, kotilo on melkein taas asemissa.

 

 
07.03.05
  Rihmalevää on alkanut kasvaa. Sepä vasta ärsyttääkin, kun levä jää aika napakasti kiinni hapsurotalaan. Jostain kummasta akvaan on tunkeutunut jaavansammalta. Ja sekin kyllä ärsyttää kun sammal takertuu kuin viimeistä päivää neulaheinään. Nypi siinä nyt sitten sitä pois, kun neulaheinä ei edelleenkään ole kovin tukevasti kiinni pohjassa.  

Olipa hyvä idea raapata kotilot irti etulasista. Nyt yksi kaveri levitoi keskellä kuvaa.

 
15.03.05
 

Rihmamaista ja partamaista viherlevää kasvaa, mutta niin kasvavat kasvitkin.

Hentorotala on kohta venynyt peittämään hiilarin levityspullon. Olen napsinut puskasta latvoja ja istuttanut niitä etupuolelle jotta kasvi muodostaisi kivan tiiviin pöpelikön.

Heivasin myös kivet akvaarion taustalta keskeltä. Eusteralis stellata ei ole jaksanut kovin hyvin 250-litraisessa. Katsotaan josko se täällä piristyisi. Pakkohan sen on. Muut kasvit rehottavat niin hillittömästi. Hmm...kuvaa kun katsoo vähän tarkemmin, niin Eusteralis stellatan edusta suorastaan huutaa jotain kasvia kontrastiksi. Ehkä keksi ensi viikkoon mennessä, mikä olisi hyvä rehu tuohon.

 

Kotilo on asemissaan.

 
23.03.05
 

Eusteralis stellatan siirto ei ehkä ollutkaan kovin hyvä veto tähän altaaseen. Se on jotenkin niin saman näköinen kuin hentorotala, että näyttää siltä että pusikko on vaan muuttunut yht'äkkiä vähän pidempilehtiseksi. Antaa olla. Heivaan sen jonnekin kunhan on kasvanut vähän. Pitäisi vaan keksiä joku muu paremmin sopiva kasvi sen tilalle. Ehkä ihan vaan intianvesitähdikkiä tai Nanjenshanin rotalaa. No, se on sen ajan murhe kun stellata ulottuu pintaan ja jotain tarttis teherä samantien. Täytyy miettiä. Hentorotalan siirto keskelle ei sekään olisi kovin paha vaihtoehto. Sen tilalle sitten vaikka sitä intianvesitähdikkiä...voisi olla ihan hyväkin. Löytäisipä jostain sitä punertavaa Rosanervig-muotoa.

 

Tällä viikolla kotilo surffaa pinnassa. Kalan poikaset eivät ole olleet kovin innoissaan siirtymisestä kuivamuonaan, joten jonkunhan ne sapuskat täytyy syödä.

 

 
28.03.05
 

Päätinkin sitten jättää Eusteraliksen paikalleen, mutta laittaa hentorotalan autiona ammottavaan oikeaan takakulmaan. Siellä oli muutama, ei niin hehkeä kurttumelalehti. Ne saivat siirron akvan keskialueelle tuomaan vähän piristystä. Hentorotalan tilalle laitoin intianvesitähdikkiä ihan vaan kostoksi siitä, että mistään en ole Rosanervig-muotoa löytänyt. Kyllä nyt oppivat!

Tein myös hieman kokeita hiilaripullolla. Vaikka 0,5-litran pullo ei suuren suuri olekaan, niin on se aika roisi 63-litraisessa akvassa. Pienet tutkimukset siis mitä muovimateriaalia juomapullo on (PET) ja missä lämpötilassa se pehmenee (150-200 astetta). Funtsin, että laitan pullon uuniin imukuppi alaspäin, silloinhan suuakon pitäisi mennä lyttyyn. Hyvä suunnitelma, mutta pullo kannattaisi laittaa kerrasta oikein päin. Lisäksi hämmästytti se, että myös kaula taipui vähän. Oletin, että kun materiaalinpaksuus on siinä suurempi, niin se ei ehdi muotoutua uudestaan. Ihan hyvä siitä silti tuli. Lyttyyn meni, niin kuin kaavailinkin.

 

Kotilo on nyt vähän vaikeammin havaittavissa, mutta etulasissa kuitenkin, niin kuin kunnon linssiluteen kuuluukin.

 

 
04.04.05
 

Nyt ei olekaan oikein muuta tehtävissä kuin odottaa että osa kasveista kasvaa ja toisaalta pitää osa kasveista sopivan matalina.

Hmm...oikea etukulma tarvitsisi jotain. Ei vaan oiken keksi mitä. Suodatin on tiellä. Ehkä jaavansaniaista voisi itsuttaa himpun verran enemmin.

 

Monta pientä kotiloa lasissa.

 

 
12.04.05
 

Rotalat ovat kasvaneet pintaan asti ja kääntyneet osin pinnansuuntaisiksi. Näyttää ehkä vähän ylikasvaneelta, mutta toisaalta tuollainen viidakkofiilis on aika kiva.

Intianvesitähdikki ehti viimeisen päiväyksen jälkeen pintaan, joten päätin pätkäistä sen ja istuttaa latvat sitten taimien väliin. Näin saan vieläkin tuuheamman pusikon ja hiilidioksidin levittimen varmaan piiloon.

 

Uusi kamera toistaa paremmin värit. Vihreä ei puske ihan täpöillä ylimmäiseksi. Myös kotilot lasissa se toistaa moitteettomasti.

 

 
25.04.05
  Nyt tuntuisi siltä, että sisustusprojekti on valmis. Ei tuo tuosta enää kummallisemmaksi muutu. Kasvit nyt tietysti kasvavat jatkuvasti ja niitä pitää harventaa välillä, mutta siinä se sitten onkin. Ainoa, minkä kasvua vielä odotan, on melalehdet. Niiden kasvun seuraamiseksi riittänee 1 kuva/2 kk.  

Harvensin viikko sitten akvaariosta melkoisen tupon molempia rotaloita, sekä muutaman pätkän intianvesitähdikkiä.

 
           
 
  Takaisin