Hiilari = Tee se itse liivatteella hidastetulla hiivakäymisellä toimiva hiilidioksidinlevitin

     
         
 

Hiilidioksidin tarpeellisuus akvaariossa

Hiilaripullon rakentelusta pikaisesti

Pari levitintä ja yliannostelusta varottelua

Sokerihyytelön valmistusta

Pullon naamiointi

Aika uusia panos

     
 
     
 

Kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen vettä, valoa ja hiilidioksidia. Lisäksi tarvitaan ravinteita kasvuun. Kasvua ei juuri tule, ellei yhteyttämisen kolmea elementtiä ole tarpeeksi, joten ravinteetkin jäävän vähemmälle käytölle.

Akvaariossa puutosta ei tule vedestä, joten jos kasvit eivät kasva, se johtuu joko valon, hiilidioksidin, ravinteiden tai näiden kaikkien puutteesta. Valoa saa lisäämällä lamppuja tai vaan heijastimet lamppuun. Ravinteita taas saa lisää kaatamalla pullosta. Kalat tuottavat hiilidioksidia, mutta joskus kasveja on niin paljon, että kalojen tuottama hiilidioksidi ei riitä kaikille tai kaloja on vähän.

Harvaanasuttu akvaario on kalojen kannalta parempi ratkaisu, kunhan vaan parvea on tarpeeksi parvikaloille. Kasveilta taas voi hiilidioksidi käydä vähiin. Akvaarion ylikansoittamisen sijasta on järkevämpää lisätä akvaarioon hiilidioksidia.

Tässä esittelen joka pojan ja tytön tee se itse hiilidioksidi panoksen ja myös muutama hiilidioksidin levitin kutkuttamaan joka kodin pelle pelottomien luomishermoja. Yhtä ainoaa ja oikeaa ratkaisua ei ole. Tässä vain ne jotka olen itse kehitellyt. Sokerihyytelön resepti on kyllä löydetty netistä, vaikkakin omiin näppeihin ja kodin ilmastoon sopivaksi muokattu. Jos teillä on sisällä viileää, voi liivatteen jättää vähemmälle ja päinvastoin.

 

     
 

Hiilarin rakentelu:

Ennen sokerihyytelön kokkailua pitää olla pullo ja levitin rakenneltuna valmiiksi. Tarvitaan limupullo tai jokin vastaava säiliö. Yli 4 litran tonkkaa ei kannata ottaa, koska kun kilju saavuttaa tietyn alkoholipitoisuuden, se ei enää käy. Isossa tonkassa on vaarana, että kaikki hyytelöt eivät käy. Tavallinen 1½ litran limupullo on osoittautunut parhaaksi. Ne ovat kirkasta muovia, joten sen näkee hyvin missä vaiheessa käyminen on. Lidlin pullot ovat ärsyttävän lötköjä ja niiden pohja on hassun mallinen, mutta muuten 2 litran tilavuus on bonusta.

Tarvitaan siis se limupullo, katkoteräveitsi, letkua, silikonia ja letkuliitin tai pari.

Katkoteräveitsellä saa veistettyä limupullon korkkiin letkun mentävän reiän. Silikonilla letku tiivistetään korkkiin kiinni. Laita silikonia sekä korkin sisä- että ulkopuolelle. Jälkeenpäin korjaaminen on ärsyttävää. Kannattaa tehdä kerrasta sellainen tiivistys että kestää vaikka ydinräjähdyksen. Vuotoon ei tarvita kuin pienen pieni reikä. Siitäkös hiilidioksidi sitten helpompaa reittiä pitkin leviää akvaarion sijasta huoneilmaan.

Silikonin ei välttämättä tarvitse olla korkissa juuri akvaariokäyttöön sopivaa. Eihän korkin silikoni ole missään tekemisissä kalojen kanssa.

 

Kuvassa oleva musta juttu on liimattu korkkiin kiinni silikonilla. Jutun keskellä oleva reikä on niin pieni, että letkun saa siitä läpi vain pitämällä letkua ensin vähän aikaa kiehuvassa vedessä, jotta se muuttuu ihan veteläksi.

Vielä lähikuvaa yhdenmallisesta korkista.

Tässä perusmalli. Letku on tiivisetty suoraan korkkiin kiinni silikonilla.

 

 
 

Tässä vielä parit kuvat levittimistä. Kaupastakin näitä siis saa ja ovat varmasti nätimpiä. No, ainakin kotona värkätyt ovat tehokkaan näköisiä. :D

Tällaiset kaasukellolevittimet ovat turvallisia kalojen kannalta. Hiilidioksidia liukenee veteen vain tarvittava määrä. Liukenemattomat pulpahtavat kellon reunan alta pintaan.

Yksi vaihtoehto on liittää hiilarin letku suoraan pumpun diffusoriin. Jos diffusori on tehokkaamman puoleinen ja hiilidioksidia tulee pullosta runsaammin voi veteen liueta liikaa hiilidioksidia. Hiilidioksidi happamoittaa vettä. Ylimääräinen hiilidioksidi happamoittaa vettä vieläkin enemmän.

Happi liukenee parhaiten veteen pinnan kautta. Akvaarioissa pidetään yleensä kansilasit. Kun veteen lisätään liikaa hiilidioksidia, osa poistuu ilman puolelle. Hiilidioksidi on painavampaa kuin happi. Hiilidioksidi syrjäyttää silloin hapen veden pinnalta ja jää lojumaan pinnalle koska kansilasit pitävät vedon poissa. Veteen ei enää liukenekaan happea ja kaloille tulee tukalat paikat.

 

 

Tässä on limupullosta leikattu pohja pois ja vähän hiottu särmiä. Kyljessä on imukupille reikä. Letku on tiivistetty silikonilla korkkiin kiinni.

Tässä taas vanhan kunnon Keron ruokapurkki. Sen korkkiin on tehty letkunmentävä reikä ja purkin pohjaan toinen. Hiilaripullon letku menee kiertovesipumppuun josta taas hiilari päätyy ruokapurkkiin, mutta vesi kulkee purkin läpi. Hiilari liukenee virtaavaan veteen.

Meillä on melkein kaikissa akvaarioissa mattosuodattimet ja maton takana puhkumassa Eheimin 1212 Aquaball. Siihen saa näpsästi kiinni hiilaripullon letkun.

 

 
 

Pullo ja levitin on siis valmiina?

Aika kokata sokerihyytelö. Tässä ohjeet sopivaan satsiin 1½ litran pulloon.

1. Laita pakasterasiaan tms. n. 1½ dl kylmää vettä ja mittaa sinne 7 tl liivatejauhetta (yksikkö on teeluskoina, koska mittasarjani ruokalusikkamitta ei sovi liivatepurkkiin).

2. Sekoita haarukalla tasaiseksi ja jätä liivate vettymään rauhassa.

 

 

1½ vettä +7 tl liivatejauhetta

Sekoita tasaiseksi

 

 
 

Sillä aikaa, kun liivate vettyy, on hyvää aikaa sekoittaa sokeri veteen. Sokeri liukenee paremmin lämpimään veteen, mutta liivate hyytyy vasta jäähdyttyään. Paha ongelma, valitse joko viileän sokeriveden vatkaaminen tai pidempi odottelu jotta liemi hyytyisi.

3. Mittaa 3 dl sokeria pulloon. Suppilo on must.

4. Sokerin jälkeen lisätään omavalintaisesti viileä tai lämmin vesi. Ei ole sitten tullut koskaan mitattua, kuinka paljon vettä pitää laittaa. No, laita sitä niin paljon että tilaa jää vielä noin parille desille liivatetta ja desille hiivalientä. Sormi osoittaa suurin piirtein paikkaa johon asti vettä kannattaa lisätä. Sekoitetaan kunnes sokeri on kokonaan liuennut veteen.

 

3 dl sokeria

Lisää sopiva määrä vettä.

Lidlin pullossa kannattaa täyttää suurin piirtein sormen osoittamaan kohtaan.

Sekoita sokerivettä....

...kunnes pohjalla ei näy enää paakkuuntunutta sokeria ja vesi on kirkasta. Siis kaikki on liennut.

 
 

Seuraa vaihe, jossa koko homman voi möhliä...jos on lahjakas.

Liivatemössö pitää lämmittää, mutta ei keittää. Sitä ei myöskään tarvitse vispata tai polttaa pohjaan kiinni. Laita siis levy miedolle lämmölle.

5. Lämmitä liivatemössö kattilassa juoksevaksi.

6. Sekoita sulanut liivate sokeriveden joukkoon. Älä ravista, jotta seos ei vaahtoaisi, vaan keinuttele pulloa vain muutaman kerran että liivate ja sokerivesi miksaantuvat.

 

Lisää liivatemössö kattilaan.

Sekoita samalla vähän puuhaarukalla. Vielä ei ole kokonaan sulanut, koska väri ei ole muuttunut kirkkaaksi. Huomaa, että kaikki liivatteet eivät muutu kirkkaaksi koska ne tahtovat vähän kuohua.

Sulanut liivatemössö on kirkasta ja juokevaa. Lisää se sokeriveden joukkoon, mutta älä ravista.

 
 

Nyt seos on valmista vietäväksi viileään. Liivate hyytyy jääkaapissa parissa tunnissa.

7. Laita liivatesokeriliemi jääkaappiin tms. viileään tilaan kunnes se hyytyy. Hyytyminen riippuu lämpötilasta. Jääkaapissa hyytymiseen menee muutama tunti.

 

Valmista sokeriliivatelientä jääkaappiin laitettavaksi.

Tunti seisokselua viileässä jähmettää kenet vaan. Parin kolmen tunnin päästä hyytelö ei olisi enää liikahtanut yhtään, mutta tuo riittää minulle.

 
 

Sitten valmistetaan hiivaliuos lisättäväksi sokerihyytelön päälle.

8. Liuota 1 tl turbohiivaa 1 dl vettä

9. lisää hiivaliemi pulloon ja asenna pullo paikoilleen.

 

 

1 tl hiivaa 1 dl vettä

Lisä hiivaliemi sokerihyytelön päälle.

 
 

Hiilidioksidipullo kannattaa sijoittaa akvaarion pintaa korkeammalle jotta vältytään veden lappoutumiselta hiilaripulloon. Turha uskotella itselleen, että hiilaripullosta tulee painetta ja että jos vesi ei ilman pullon kulje letkua pitkin, niin pullon kanssako sitten kulkisi. Vedellä on ominaisuus tunkeutua paikkoihin, jonne sitä ei toivota. Kannattaa siten tehdä vedelle mahdottomaksi päätyä hiilaripulloon.

Pullo ei ole kovin esteettisen näköinen. No, kuka käski jättää sen keskelle akvaarion kansilasia. Vähän pidempi letku, ja voit piilotta pullon vaikka kirjahyllyyn tai huonekasvin taakse. Mitä vaan siinä lähettyvillä nyt sattuu olemaankin. Hienoa, että seinähyllyjä löytyy melkein kaupasta kuin kaupasta. Jos lähettyviltä ei löydy sopivaa kirjahyllyä, voi seinään tämäyttää pienen hyllyn huonekasvia varten...ja jotta sen taakse voi kätkeä hiilaripullon.

Kannattaa sitten muistaa sellainen, että jos huoneistossa vaeltaa villejä kotieläimiä joiden ykköshuvi on kaadella hiilaripulloja, että köyttää pullon johonkin kiinni tai laittaa pullon johonkin laatikkoon (jota eläimet eivät ihan helpolla saa kumoon). Kalat eivät välttämättä ihastukaan altaaseen valuvasta puolikypsästä alkoholista ja sokeriliemestä.

 

 

Kirjahyllyssä ja kukkapuskan takana, vain letku paljastaa.

 

 
 
Silloin kun hiilaripulloon on valmistettu sokerihyytelö, pystyy pullosta myös näkemään, missä vaiheessa käyminen edistyy. Vasemmanpuoleisessa pullossa on kirkasta sokerihyytelöä, oikeanpuoleisessa ei. Oikealla oleva pullo on siis käytetty lopppuun.