Turve

     
         
 

Miksi pitäisi lisätä turvetta?

Välineet

Valmistus

     
 
     
 

Monet kalalajit elelevät luonnossa humuksen kellertävän punaiseksi värjäämässä vedessä joka on vielä kaiken lisäksi hyvin hapanta. Tällaiset lajit voivat "kärsiä" agorafobiaa kirkkaassa vedessä vaikka veden pH olisikin saatu hilattua sopiviin lukemiin. Vaikka lajit tulisivatkin muuten ihan hienosti toimeen kirkkaammassakin vedessä, voi veden värjääminen olla se juttu, jolla kyseinen laji ryhtyy suvunjatkamishommiin. Turve laskee myös jonkin verran veden kovuutta. En tiedä mihin tämä perustuu, mutta niin se vaan on. Ehkä turve sitoo vedestä itseensä kovuutta aiheuttavia ioneita...tai jotain.

Veden värjäämisen lisäksi turve on mainio aine veden happamoittamiseen ja kaiken lisäksi täysi luomua. Akvaariokaupastakin saa turveuutetta ostaa jos kokkailu ei kiinnosta tai ei ole kerta kaikkiaan paikkaa säilyttää jättimäistä säkkiä luonnonturvetta. Turveuutteen valmistaminen itse on älyttömän paljon edullisempaa kuin valmiina pullossa ostaminen. 60 litran säkki lannoittamatonta turvetta maksaa muutaman euron. Vastaavasti 250 ml pullo Seran Morenaa maksaa edukkaassa saksalaisessa nettikaupassa 7.28 €. 60 litran säkistä valmistan arviolta 1500 litraa turveuutetta, jolla käsittelen 50 000 litraa akvaarion vettä. Litralle turveuutetta tulee silloin hintaa 0,004 senttiä. Kyseisellä pullolla Seran Morenaa taas käsittelee 1000 litraa akvaarion vettä. Litralle käsiteltyä vettä tulee silloin hinnaksi 0,728 senttiä. Jos omistaa vaikkapa 250-litraisen altaan, jonne vaihtaa puolet viikossa vettä ja käsittelee uuden veden turveuutteella, tulee vuodessa säästöä 47,06 € käyttämällä itsevalmistettua turveuutetta.

 

 

     
 

Mitä tarvitaan:

-kulahtanut kattila (talouden ravitsemuspäällikkö ei välttämättä ihastu parhaan kattilan käytöstä turpeen keittelyssä), mitä tilavampi sen parempi

-2 ämpäriä

-sukkahousut tietysti (control top on todella mainio, se on siis sellainen sukkahousumalli, jossa housuosa on vahvistettu tarkoituksena, että kriisitapauksessa naiset voivat litistää läskit häiritsemästä lähes täydellistä figuuriaan)

 

     
 

Turveuutteen valmistus:

Aloitetaan turveuutteen valmistus vetyttämällä turve. Se onnistuu pikapikaa kun turpeen kiehauttaa ensin (noin 0,5-2 litraa turvetta tupla- tai triplamäärässä vettä), ottaa kattilan levyltä ja jättää muhimaan rauhassa. Ei sen tarvitse jäähtyä sentään, kuumanakin voi liemen kaataa ämpäriin numero yksi. Ämpäriin lisätään sitten vettä niin että se tulee viittä vaille täyteen. Kannattaa lisätä sen lämpöistä vettä että lopputuloksesta tulee kutakuinkin akvaarion veden lämpöistä. Liemen voi sitten käyttää saman tien. Mitä kauemmin turpeen antaa muhia, sen parempi liemi. Tosin jossain vaiheessa liemi on muhinut liian kauan ja se alkaa pilaantua (tulee vastaan vasta useiden viikkojen jälkeen).

 

     
 

Turkoosiin ämpäriin on kaadettu 1 litra turvetta, joka on kiehautettu 2 litrassa vettä, päälle lisätty viileämpää vettä. Mössöä on vähän sekoiteltu ja turvetta puristeltu jotta siitä irtoisi paremmat mehut.

Keskellä odottavat käyttöä control top sukkahousut, joilta on leikattu jalat irti ja laitettu solmut.

 

 

 
 
Sukkahousut toimivat mainiona siivilänä. Koko 38-40 (noin) sopii 10 litran ämpärin suulle. Mitä suurempi denierluku, sen parempi. Control top sukkiksissa lukua ei ole housuosalle ilmoitettu, mutta melkoisen tiivistä tavaraa. Mitä tiiviimpi siivilä, sen vähemmän liemeen päätyy vedessä leijuvia pieniä turpeenhippusia.  

 

 
 
Kaadetaan turvesotku sukkahoususiivilän läpi...  

 

 
 
...ja valutetaan vielä viimeiset liemet ämpäriin. Sukkiksen voi vielä vääntää kuivaksi. Sitten turpeet voi kipata takaisin ämpäriin numero uno, sillä ei se turve vielä ole loppuunkäytetty. Lisätään ämpäri vaan täyteen vettä ja jätetään muhimaan. Jos ämpäri saa olla rauhassa muutaman päivän, laskee turve lopulta ämpärin pohjalle. Kirkkaan turveuuteen voi lapota toiseen ämpäriin tai kaataa varovasti, tai miksei varomattomammin jos turvekököt akvaariossa eivät haittaa esteettistä silmää.