Huhtikuu 2004

 
 
 
01.04.2004
Suklaarihmakalat olivat kovin vaisuja. Olin niille juuri pari päivää sitten vaihtanut vettä. En ymmärrä mikä voisi olla pielessä. Mittasin kuitenkin kaikki vesiarvot mitä suinkin testejä talosta löytyi. Ainoa, mikä hiukan oli jotain mitä ei olisi pitänyt oli fosfaatti, joka näytti 0,5 mg/litra. 1,0 mg/litraan on siinä maksimi, joten fosfaattiarvo nyt ei varsinaisesti pitäisi olla vielä hälyyttävä. Vaihdoin kuitenkin taas vettä.  
02.04.2004
Eipä ollut toimistani mitään hyötyä edellisenä päivänä, sillä kaikki suklut kelluivat maha ylöspäin tänään. Olempa huono suklaarihmakalojen hoitaja. :(  
05.04.2004

Lehtikalat kutevat taas. Saas nähdä päästäänkö tällä kertaa pidemmälle kuin kolmanteen mädinvahtipäivään ennen kuin mäti syödään. Huolestuttavalta näyttää. Sunny on taas ajanut TaoTaon pois pääpaikalta. Se näköjään haluaa olla yksinhuoltajaäiti.

Jöns voi vähän paremmin. Olen tuoresuolannut sitä. Viiteen litraan Jönsin sairaalavettä olen lisännyt 1 tl merisuolaa. Homeisuus on poistunut ja vaurioituneet evät alkaneet parantua. Evät ovat tosin vielä aika paksun oloiset.

 
08.04.2004

Lehtikalat söivät taas mädin juuri samaisena päivänä kun se olisi kuoriutunut. No, kehitystä sekin. Ennen Tubbsin ja Violetin tuloa mäti harvoin vanheni edes kahta päivää.

Jöns oli tänään niin huonona, että päätin ottaa hoitokeinoksi Fiskarsin terävimmän puukon. :(

Jönsin poismeno oli Martille onnenpotti. Se pääsi paludaatioon kolmen huisin soman taistelukalanaaraan seuraan. Martti on niin tohkeissaan että ei edes 100x50 cm lääni meinaa sille riittää kun se kiitää evät putkella ympäri akvaariota.

Huomasin jo eilen yhdellä leväkatkaravulla pyrstönalusen täynnä mätiä. Kävin tänään töiden jälkeen katsastamassa juuri avatun Faunattaren. Arvasinkin että aquawebistäkin tuttu Piia & Jarkko nimimerkin Piia on tässä asialla, koska Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa olevassa artikkelissa koreili hieno meriakvaariossa. Faunattaresta oli tarkoitus hankkia suolan ominaispainomittari, koska leväkatkaravun poikasethan varttuvat murtovedessä. Makeassa vedessä ne menehtuvät kuudessa päivässä.

Piialta ei löytynyt hyllystä mittareita, mutta sain yhden lainaksi. Suolaakaan ei ollut ihan pienissä paketeissa, mutta sain mukaani ihan ilmaiseksi pari kourallista. Akvaariossa majaili siellä niin nätti pikkuinen taistotytteli, että se oli ihan pakko ottaa mukaan.

 
10.04.2004

Paluumatkalla Hämeenkyröstä poikkesimme katsomaan Viherkalan kääpiörihmakalavalikoimaa. Olin huomannut heidän nettisivuiltaan, että kääpiöitä pitäisi olla jos jonkinlaista värimuunnosta. Ajattelin laittaa kolmikon meidän 98-litraiseemme.

Kääpiörihmat olivat vähän sekundan oloisia, mutta mitä kummaa, siellä oli makkarakaloja! Olen joskus vuonna miekka ja kilpi katsellut makkarakalan kuvaa jostain akvaariokirjasta haaveillen, että olisipa hienoa omistaa tuollaisia kaloja. Siispä kolme nakkikalaa lähti mukaamme. Myös 2 pikkuista ruostekirjoahventa jäi kassin pohjalle. Vähän äksöniä lisää lajitovereiden merkeissä meidän kahdelle vanhemmalle ruosteelle.

 
15.04.2004
Lehtikalat kutevat taas. Tällä kertaa kutualustaksi on valittu akvaarion keskellä sijaitseva miekkakasvi. Saas nähdä millaisen myllytyksen lehtikset pitävät akvaarion muille asukkaille nyt. Yleensä ne kutevat toisessa päädyssä olevaan miekkakasviin ja tyytyvät pitämään reviirinään ainoastaan 1/4 akvaariosta eli juuri sen alan mitä miekkakasvi peittää.  
16.04.2004
Vielä menee lehtikaloilla hyvin mädin hoivaus. Ovat vähän äksyilleet muille kaloille, mutta ei pahasti. Kaikki ymmärtävät paeta siinä vaiheessa kun tuntevat lehtikalan katseen. Muille kaloille riittää kutuparin mielestä tilaksi akvaarion kauimmaiset nurkat.  
18.04.2004

En sitten jaksanut pitää lehtisten yövaloa päällä. Siinä kävi juuri kuten toivoinkin eli söivät mädin pois. Pääsi vaihtamaan vettä, muuten ei ole laittaminen käsiä akvaarioon koska TaoTao hyökkää kimppuun.

Leväkatkarapujen munat eivät ole vielä kuoriutuneet. Jännityksellä odotan milloin pääsee aloittamaan suolalutraukset. Ovat kuitenkin hautoneet jo vähintään 11 päivää.