Hohtokiilakylki
       
 
Trigonostigma hengeli and trigonostigma espei
 

Tieteellinen nimi:

Trigonostigma hengeli

 
   

Lajin löytäjä:

Meinken

 
   

Löytövuosi:

1956

 
   

Levinneisyysalue:

Sumatra, Borneo, Indonesia

 
   

 

 

 
   

Vesi:

Hitaasti virtaava

 
   

Lämpötila:

23-28

 
   

pH:

6,0-6,5

 
   

dH:

0-12

 
   

 

 

 
   

Koko (cm):

3,5

 
   

Käytös:

Kiltti, vilkas, parvikala

 
   

Akvaarion koko:

min. 70 litraa

 
         
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Hohtokiilakylki on käytökseltään ehkä vieläkin kiltimpi kuin rusokiilakylki. Hohtokiilakyljet pysyvät tosin rusokiilakylkiä paremmin parvessa ja ovat liikkuvaisempaa sorttia. Muuten näiden kahden lajin hoito on aivan samanlaista.

Akvaarion minikooksi suosittelen hohtokiilakyljille tosin pikkiriikkisen isompaa tankkia kuin rusokiilakyljille. Tämä johtuu siitä, että lajilla on tapana liikehtiä rusokiilaa nopeammin ja enemmin. Täytyyhän sille antaa tilaa olla oma itsensä!

Kalat viihtyvät vähintään 10 kpl parvessa. Ne liikuskelevat akvaarion puolen välin paikkeilla. Pitävät kasvien tuomasta turvasta ja ovat rohkeampia hieman tummemmassa turpeella värjäytyneessä vedessä.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

En ole todistanut kyseistä tapahtumaa, mutta homman pitäisi sujua kuten kiilakyljilläkin (ehkä astetta hankalampi kuitenkin saada kututuulelle). Kutevat siis lehtien alapinnoille ja kudun jälkeen syövät kaiken mädin mitä löytävät.

Naaraat erottaa koiraista uhkeamman ulkomuotonsa perusteella.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Hohtokiilakyljet ovat aina varmasti paikalla, kun akvaarioon sataa ruokaa siitäkin huolimatta että sapuska ei välttämättä sopisi suuhun. Kyseessä on pikkuinen kalalaji, joten ruokakin saa olla pientä. Tavalliset pakastesurvarit sopivat suuhun, mutta yhtään isompaa ruokaa ei kannata yrittää.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Yritin Googlettaa vähän tietoa hohtokiilakyljestä, mutta saalis jäin odotettua paljon vähäisemmäksi. Fishbasen lisäksi ei muuta luotettavaa tietoa löytynyt. Kymmenittäin löytyi sellaisia sivuja, joissa oli onnellisesti sekoitettu rusokiilakylki ja hohtokiilakylki. Osassa sivuja väitettiin niitä samaksi lajiksi. "Hohhoijaa".

Ylhäällä kuvassa terävänä näkyy hohtokiilakylki ja takana vähän suttuisena rusokiilakylki. Ero värityksessä on melkoinen!

Alkuun

       
           
 
Linkkejä: