Kuusiraitabarbi
       
 
 

Tieteellinen nimi:

Puntius hexazona  
   

Lajin löytäjä:

Weber & de Beaufort  
   

Löytövuosi:

1912  
   

Levinneisyysalue:

Malesia, Indonesia (Sumatra), Borneo, Mekong-joki.  
   

 

   
   

Vesi:

Melko kirkas ja hitaasti virtaava  
   

Lämpötila:

25-28  
   

pH:

5-7,5  
   

dH:

0-18  
   

 

   
   

Koko (cm):

5,5  
   

Käytös:

Kiltti, mutta vilkas parvikala  
   

Akvaarion koko:

100  
         
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Kuusiraitabarbit ovat hyvin barbimaisia kaloja, mutta siinä poikkeavat sukulaisistaan että ovat hyvin kilttejä. Taistelukalat saavat pitää evänsä. Ainoa häiriö mitä ne tuottavat taistoille on se että ne mielellään vievät nopeampina ruoan taiston nenän edestä.
Kuusiraitabarbit ovat erittäin helppoja hoidokkeja. Vesiarvoilla ei juuri ole väliä kunhan äärimmäisyyksiä vältetään. Vaikka kala on kiltti, se on eloisa ja haluaa mielellään uiskennella melkoisen vauhdikkaasti kavereidensa kanssa. Akvaariossa on hyvä olla sen verran avointa tilaa, että siellä pääsee ottamaan hyvin sellaisen puolen metrin pituisen spurtin.
Kuusiraitabarbit viihtyvät akvaarion välivedessä, mielellään lähempänä pohjaa kuin pintaa.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

En ole vielä kudettanut kuusiraitureitani, mutta olettaisin sen olevan kohtuullisen helppoa, koska kalat taitavat muutenkin kutea jatkuvasti seura-akvaariossa. Ihan vaan siitä päättelin, että kalat mielellään pörräilevät kasvipusikoissa…kai ne jotain ”hyödyllistä” siellä tekevät.
Sukupuolet on näistä helppo erottaa. Koiras on punertava ja naaras paksu ja kellertävä.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Syö ihan mitä vaan, mutta parempi tarjota niille kuitenkin enimmäkseen lihapitoista sapuskaa. Tavallisia hiutaleita, granulaatteja ja kuivattuja öttiäisiä. Välillä saavat herkutella surviaisilla, räkmixillä ja vaikka millä pakastenameilla.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Kuusiraitabarbit myydään kaupassa yhtä takuuvarmasti nimellä viisiraitabarbi, kuin ruusutetratkin myydään korutetroina, tai oikeastaan vieläkin varmemmin. Oikea viisiraitabarbi on kaupassa todellinen harvinaisuus. En ole livenä nähnyt koskaan viisiraitabarbia, eikä Googlekaan auttanut. Kuvahaku ei tuottanut yhtäkään viisiraitabarbin kuvaa hakusanalla ”Puntius pentazona” tai ”Barbus pentazona”. Oikealla viisiraitabarbilla on selkäevän alla selässään pyöreä musta läntti. Siinä missä kuusiraidan viimeinen raita näkyy todella hailakasti juuri pyrtsöevän tyvessä, on viisiraitabarbilla selvääkin selvempi raita.

Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
 

Akvaristi 3/2004