leväbarbi
       
 
Leväbarbi
 

Tieteellinen nimi:

Crossocheilus siamensis

 
   

Lajin löytäjä:

Smith

 
   

Löytövuosi:

1931

 
   

Levinneisyysalue:

Mekongin, Chao Phrayan ja Xe Bangfain vesistöt, Malakan niemimaa

 
   

 

 

 
   

Vesi:

Virtaavat joet ja purot

 
   

Lämpötila:

24-26

 
   

pH:

6,5-8

 
   

dH:

5-20

 
   

 

 

 
   

Koko (cm):

14

 
   

Käytös:

Vilkas parvikala

 
   

Akvaarion koko:

min. 220 litraa

 
         
           
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Leväbarbi on oikein pidettynä hauska ja viehättävä kala. Oikein pitämistä leviksen kohdalla on se, että sillä on riittävän suuri parvi ja akvaario.

Parven minimikokona pitäisin neljää yksilöä. Pienemmässä porukassa leviksistä esiinnousee helposti pomokala, joka terrorisoi muita akvaarion asukkeja – lajitoverit etusijalla. Pomon tarkoituksena on pitää huoli siitä, että mahdollisimman paljon akvaarion rajallisista ruokavaroista päätyy sen omaan mahaan. Tämä tarkoittaa sitä, että pomo hätyyttää raivoissaan muita kaloja pois ruoan kimpusta.

Liian pienessä akvaariossa leväbarbeista tulee herkästi hermoheikkoja panikoijia. Ne säntäilevät ilman mitään sen kummempaa syytä päin laseja, siitä johtuen saavat paniikkikohtauksia kun eivät pääse ”pakenemaan”.Leväbarbien akvaariossa pitäisi olla kansilasit paikoillaan. Kaloille käy helpostii niin, että silloin kun valot syttyvät tai sammuvat ne saavat paniikkikohtauksen ja saattavat lasien ohjaamana suistua ulos akvaariosta. Riittävän suuressa ja syvässä akvaariossa näin ei käy niin helposti. Pitäisin 100 cm pituista akvaariota miniminä leväbarbeille.

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Leväbarbia on miltei mahdoton saada lisääntymään akvaariossa, mutta sellaisestakin harvinaisesta tapahtumasta on kuultu.

Koska leväbarbit todennäköisesti kutevat sadekautena, sen jäljittely lienee paras keino kudetuksen yrittämisessä.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Leväbarbi on kaikkiruokainen. Nimi leväbarbi on sille osuva, koska se syö tehokkaasi levää. Erityisesti punalevä, mikä harvalle kalalle maistuu, kelpaa leväbarbille.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Leväbarbin voi sekoittaa helpsti kuonobarbiin. Lajit erottaa evien värityksestä (tai leväbarbit niiden värittömyydestä) ja kyljessä olevasta mustasta raidata. Kuonobarbilla musta raita jatkuu pyrstöevään asti, leväbarbilla se loppuu pyrstöevän tyveen.

Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
 

Rääkyn akvaariosivu

Liisa Sarakontu, artikkeli

Lasilootat ja karvalallut

Ela Web – Akvaario:kalatiski