Kääpiörasbora
       
 
 

Tieteellinen nimi:

Boraras maculatus

 
   

Lajin löytäjä:

Dunker

 
   

Löytövuosi:

1904

 
   

Levinneisyysalue:

Malakan niemimaa, Sumatra ja Indonesia

 
   

 

 

 
   

Vesi:

Hitaasti virtaava

 
   

Lämpötila:

24-26

 
   

pH:

5,0-6,0

 
   

dH:

0-12

 
   

 

 

 
   

Koko (cm):

2,5

 
   

Käytös:

Kiltti parvikala

 
   

Akvaarion koko:

min. 40 litraa

 
         
           
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

En voi kovin vakuuttavasti kertoa kääpiörasboran käyttäytymisestä, koska minulla niitä vain yksi kappale. Se tuli pummilla rusokiilakylkien mukana, enkä ole sille onnistunut tähän päivään mennessä löytää oman lajistaan seuraa.

Yksinäinen kääpiörasbora viilettää mielellään hohto- ja rusokiilakylkien kanssa samassa parvessa, joten tuskin se kärsii henkisesti ainakaan kovin paljoa parvensa puuttumisesta. Välillä kaveri hairahtuu syrjemmälle porukasta, joten päättelisin tästä että kääpiörasboraparvi ei pysy ihan yhtä hyvin nipussa kuin esim. hohtokiilakyljet.

Kääpiörasborani viihtyy mielellään kasviston lähettyvillä. Vesi on turpeella värjättyä, hapanta ja hyvin pehmeää. Kala ui mieluummin akvaarion puolen välin yläpuolella kuin lähempänä pohjaa. Tosin tämä uintikorkeus voi johtua siitäkin, että se vaan seurailee ruso- ja hohtokiilakylkien parvia.

10 kpl on näitä kaloja aika pienenkokoinen jengi kunnon parveksi. Jotain 15 kpl voisi olla hyvä parven minimikooksi, ellei sitten ota jotain muuta saman sukuista lajia tai juuri esim. ruso-, hohto- tai ihan vaan kiilakylkiä niiden lisäksi.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Baenchin atlaksessa oleva viljelyselostus muistuttaa kovin paljon seeprakalan kudetusta. Mitä nyt vesi on lämpimämpää (24-28 astetta) ja ilmeisesti veden happamuudella (5,8-6,2)ja kovuudella (alle 3 dGH) )on tärkeämpi rooli.

Hyvin syötetty pariskunta lisätään kudetusaltaaseen, jossa on pohjalla jotain jonka sekaan siroteltu mäti pääsee valumaan. Vettä on matalalti, noin 15 cm ja akvaariossa tiheästi sopivia kasveja joiden sekaan voivat kutea.

Kudussa tulee vähän (noin 50) mätimunia ja vanhemmat poistetaan heti kudun päätyttyä. Poikaset kuoriutuvat 1-1½ vuorokaudessa ja ovat todella pikkuisia silloin, joten niiden ensimmäisten aterioidenkin pitää olla (likoeläimiä).

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Ruokinta ei ole ongelma. Pakastesurvari ja sitä pienempi ruoka menee, ja hyvin meneekin.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

.

Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
  Annan kotisivut