Rusokiilakylki
       
 
Trigonostigma espei
 

Tieteellinen nimi:

Trigonostigma espei

 
   

Lajin löytäjä:

Meinken

 
   

Löytövuosi:

1967

 
   

Levinneisyysalue:

Thaimaa, Kambodza

 
   

 

 

 
   

Vesi:

Hitaasti virtaava

 
   

Lämpötila:

23-28

 
   

pH:

6,0-6,5

 
   

dH:

0-12

 
   

 

 

 
   

Koko (cm):

4

 
   

Käytös:

Kiltti, vilkas, parvikala

 
   

Akvaarion koko:

min. 50 litraa

 
         
           
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Rusokiilakylkien akvaariossa pitää olla paljon kasveja. Kalat viihtyvät parhaimmin jonkun kasvipuskan edustalla tai uumenissa. Silloin kun vaara ei näytä uhkaavan, ne uivat kuka missäkin. Kalat kokoontuvat tiiviiksi parveksi, jos ne ovat sitä mieltä että jotain vaarallista on lähettyvillä. Pintakasvillisuus, tumma pohja ja ehkä vielä tumma vesi rauhoittavat kaloja.

Viihtyessään rusokiilakyljet ovat kirkuvan oransseja. Kuvassa kalojen värit ovat normaalit, vaikka niistä onkin vaikea saada todenmukaista kuvaa, koska kamerani ylireagoi rusoje häikäisevään punaoranssiin väriin.

Vaikka rusokiilakyljet tykkäävätkin haahuilla yksinään tai pareittain ympäri akvaariota, ei se silti tarkoita, että ne eivät olisi parvikaloja. Päinvastoin, rusoille minimi parvikoko on siinä 10 kpl paikkeilla.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

En ole todistanut kyseistä tapahtumaa, mutta homman pitäisi sujua kuten kiilakyljilläkin. Kutevat siis lehtien alapinnoille ja kudun jälkeen syövät kaiken mädin mitä löytävät.

Naaraat erottaa koiraista uhkeamman ulkomuotonsa perusteella.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Mitähän tästä nyt sanoisi....ruokinta ei ole ongelma. Rusokiilakyljet syövät ahneesti mitä vaan akvaarioon laitetaan, kunhan se sopii niiden pikkuruiseen suuhun.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Rusokiilakyljen erottaa tavallisesta kiilakyljestä kiilan muodon ja värin perusteella. Rusot ovat punertavampia ja kiila ei ole ihan kiilan muotoinen, vaan enemmänkin levenevä viiva jonka päässä on kärjellään seisova kolmio.

Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
  Rääkyn akvaariosivut