Punakääpiöahven
       
 

Apistogramma viejita maleApistogramma viejita female

 

Tieteellinen nimi:

Apistogramma viejita  
   

Lajin löytäjä:

Kullander  
   

Löytövuosi:

1979  
   

Levinneisyysalue:

Kolumbia, Rio Meta, Rio Orinoco  
   

 

   
   

Vesi:

   
   

Lämpötila:

23-30  
   

pH:

5,0-7,0  
   

dH:

0-5  
   

 

   
   

Koko (cm):

4 (naaras) 7,5 (koiras)  
   

Käytös:

Hyväkäytöksinen reviirikala, pari- tai haaremikala  
   

Akvaarion koko:

100 litraa parille  
         
           
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Palettikääpiöahventen jälkeen punakääpiöahvenet ovat suorastaan pyhimyksiä. Ei niin mitään monnisten kimppuun hyökkäilyä tai muuten vaan piinaamista ja muutkin kirjoahvenet ovat jättäneet aivan omaan rauhaansa. Tai no, akvaarion vasemmassa nurkkauksessa on ruostekirjoahventen vakituinen kutukivi. Punakääpiöahvennaaras on nyt jostain saanut päähänsä, että sen alle olisi kiva kutea ja on käynyt vähän laittamassa kotia kuntoon ruosteiden kiven alla. Ruosteet eivät ole olleet kovin tyytyväisiä tästä valinnasta ja ahvenet ovat hieman pullistelleet ja uhitelleet toisilleen. Onneksi molemmat lajit ovat rauhaan taipuvaista sorttia, joten mitään uhittelua ihmeellisempää ei ole tapahtunut.

Punakääpiöahvenet pitävät kasvien seassa pujottelusta. Eivät ne nyt arkoja ole, mutta niistä on hauska vaania viidakon siimeksessä. Siispä niiden akvaariossa kannattaa pitää vähän enemmän rehuja. Tumma pohja vielä lisäksi, niin kalat tuntevat varmasti olonsa turvalliseksi. Pohja saisi olla vielä hiekkaa, jotta mahdollisen jälkikasvun voi sitten kuoriuduttuaan laittaa hiekkaan kaivettuun kuoppaan kasvamaan.

Yhteen akvaarioon ei oikein parane ottaa kuin yhden koiraan ellei tilaa ole varmasti tarpeeksi. Koiraan homma on puolustaa reviiriä joten se oma reviiri sille sallittakoon. Naaraita voi olla yksi tai useampia. Yksinkin punakääpiöahven tulee aivan mainiosti toimeen.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Punakääpiöahvenet eivät ole meillä vielä lisääntyneet. No, juurihan ne vasta ovat kasvaneet aikuiseksi. Hankin ne muutama kuukausi sitten vähän päältä puolikasvuisina.

Sen kuitenkin tiedän että tyypilliseen kääpiöahventen tapaan kutevat luolaan. Naaras jää vahtimaan mätiä ja sitten poikasia. Koiraalla on vähän suuremmat linjat ja se pitää huolta siitä että reviirille ei tunge muita koiraita ja että kaikki naaraat varmasti joko kutevat tai kasvattavat sen poikasia.

Punakääpiöahvenia voi yrittää sille tuulelle syöttämällä niille ensin herkkupaloja (pakastesurviaista ja muuta nannaa), nostamalla vähän lämpötilaa ja laskemalla pH:n viiden korville.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Ruokapuolelta kaikki menee, mitä akvaarioon laitetaan, paitsi vihanneksia eivät kovin innoissaan syö. Ruokavalion pitäisi olla enimmäkseen lihapitoista, mutta vähän vihreää saisi silti olla joukossa. Pakastetut öttiäiset ja räkmix ovat oiva valinta.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 


Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
 

Johannan akvaario