Rengasrihamakala
       
 
Parasphaerichthys ocellatus
 

Tieteellinen nimi:

Parasphaerichthys ocellatus

 
   

Lajin löytäjä:

Prashad & Mukerji

 
   

Löytövuosi:

1929

 
   

Levinneisyysalue:

Myanmar, Burma; Indawggyi ja Inie järvet

 
   

 

 

 
   

Vesi:

Hitaasti virtaava, tumma

 
   

Lämpötila:

24-26

 
   

pH:

5,5-7,0

 
   

dH:

2-16

 
   

 

 

 
   

Koko (cm):

4

 
   

Käytös:

 

 
   

Akvaarion koko:

 

 
         
           
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Olen tänään 21.3.2005 omistanut rengasrihmakaloja 3 päivää, joista yhden ne viettivät melkein kokonaan kuljetuspussissa, joten mitään kovin tieteellistä kerrottavaa niistä ei vielä ole. Tässä on kuitenkin havaintoja muutaman tunnin tarkkailun perusteella kahtena päivänä.

Näyttävät olevan hyvinkin jotain suklaarihmakalan ja korurihmakalan välimaastosta. Eivät ole ihan niin arkoja aluksi kuin suklaarihmakalat. Eivät pelkää muita kaloja. Taistelukalat ja harlekiininuoliaiset ovat suurimpia kämppäkavereita. Hyvä kun viitsivät väistää niitä. Enimmäkseen ovat selvittäneet lajin sisäisiä arvosuhteita pusikoiden tuntumassa. Nyt kukin kala on vallannut oman pikkuisen reviirinsä. Kuvan kala on vallannut Eusteralis stellatan ja kellustähtisammalen välisen n 10x10 cm kokoisen alueen. Toiset ovat vallanneet muualta akvaariosta suurin piirtein sama kokoiset alueet.

Päivitystä 7.5.2005:

Eipä tuohon ole juuri lisäämistä. Samalla lailla ovat käyttäytyneet, kuin ensivaikutelma antoi ymmärtää. Kohtuullisen rohkeita kaloja ovat, vaikka mieluummin hiippailevatkin pusikoiden tuntumassa. Eivät ole kiinnostuneita muiden kalojen toimista, eivätkä muut kalat niiden puuhasteluista. Keskenään välillä äristelevät, mutta se ei johda fyysiseen väkivaltaan.

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

 

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Ekana päivänä näykkivät vähän räkmiksiä. Seuraavana päivänä kokki laittoi pöytään Betta-hiutaleita. Niitäkin käytiin vähän maistelemassa. Vilkkaat rusokiilat eivät rengasrihmuleiden ruokailurauhaa häirinneet.

Päivitystä 7.5.2005:

Kaikki käy, mikä suuhun mahtuu. Mielellään syövät pakastettuja vesikirppuja ja torvimatoja. Surviaisetkin menee pienissä määrin, vaikka ovatkin hivenen liian suuria. Hiutaleet kelpaavat ja Seran microgran maittaa vallan mainiosti.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Kalat vaihtavat väriä mielialan mukaan radikaalisti. Yhtenä hetkenä, ne ovat kuvan kalan värisiä. Ruskehtavan harmaa jossa on kyljessä musta täplä kirkkaammalla kehyksellä. Seuraavalla sekunnilla taas ovat ruskean ja kellertävän läikikkäitä. Musta pyöreä täplä niillä näkyy olevan silloin kun ne ovat muuten vaan. Läikikäs väri oli välillä kuljetuspussissa. Liekö läikikkyys sitten joko paniikkiväri tai kutuväri, tai ehkä niitä molempia.

Päivitystä 7.5.2005:

Värikoodit alkavat selvitä.

Parasphaerichthys ocellatus

Kuvassa oleva väri on muuten-vaan-hillumisväri.

Parasphaerichthys ocellatus

Samanlainen harmaa, mutta musta täplä haaleana (saman värisenä kuin kroppa muuten) on uhitteluväri. Alistuva kala pitää tavallisen värin.

Parasphaerichthys ocellatus

Superviihtymisvärissä vartalon harmaa väri on selkäpuolelta tummempi ja kylkiviivan kohdalla vaalea juova.

Parasphaerichthys ocellatus

Tumman ruskea/vaalea täplikäs tai läikikäs väri on ehdottomasti ainakin paniikkiväri. Kalarukka piti saalistaa vesilasiin kuvausta varten. Ei niillä akvaariossa tuollaista väriä ole koskaan.

Alkuun

       
           
 
Linkkejä: