Enkelipleko
       
 

 

Tieteellinen nimi:

Hypancistrus sp.

L-004 (L-005, L-028, L-073)

 
   

Lajin löytäjä:

-  
   

Löytövuosi:

-  
   

Levinneisyysalue:

Brailia: Rio Tocantins, Guamá, Rio Do Pará  
   

 

   
   

Vesi:

Virtaava, kirkas  
   

Lämpötila:

22-27  
   

pH:

6,6-7,6  
   

dH:

alle ~15  
   

 

   
   

Koko (cm):

noin 10 cm  
   

Käytös:

Rauhallinen reviirin valtaaja  
   

Akvaarion koko:

Yhdelle noin 60x50 cm pohjaa  
           
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Enkeliplekojen akvaariossa pitää olla paljon piiloja ja hapekasta ja puhdasta vettä. Niitä ei juuri näy päivällä muuten kuin vilahtelevat luolansa lähettyvillä. Jännää, että päivällä niiden väri on tasaisen sametin musta ja siinä tuolla isommalla rontilla valkoisia pilkkuja harvemmassa ja pienemmällä monnilla taas pienempiä ja vähän sokkeloisiakin pilkkuja/kuviota. Päiväväritys näkyy alemmassa kuvassa.

Yöllä kun monnit lähtevät ravinnon perään muuttuu kuvio epämääräisen raidalliseksi. Tuossa ylemmässä kuvassa väri on melko tumma yöväritykseksi, vaikka yöllä kuva onkin otettu.

Enkeliplekot eivät ole reviirinsä perään kovin aggressiivisia. Välillä molemmat monnit asustelevat samassa luolassa, mutta eri puolilla niin etteivät vahingossakaan törmää toisiinsa. Muista kaloista eivät ole pätkääkään kiinnostuneita (ei haittaa vaikka monninen tai nuolimonni makaa pään päällä silloin kun ruokailevat).

Enkeliplekoilla on tapana ruopia itselleen pohjaan mukavia pikkuisia koloja joissa voivat lepäillä tai ruokailla rauhassa. Jos ei halua johonkin tiettyyn kohtaan akvaariota n. 3 cm syvyistä ja noin 10 cm halkaisijaltaan olevaa kuoppaa, kannattaa siihen laittaa kiviä plekon harmiksi.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Enkeliplekoilla lisääntyminen tapahtuu, kuten ilmeisesti suurimmalla osalla Hypancistrus-suvun imumonneja, eli luolassa.

En ole vielä yrittänyt kudettaa enkeleitäni, koska toinen niistä, joka toivottavasti on naaras, on vielä kovin pikkuinen, joten kudettamisesta ja poikasista ei ole vielä kerrottavaa.

Sukupuolet voi näillä erottaa vasta vähän varttuneemmista yksilöistä. Koiras on rotevampi ja muutenkin vähän rujomman näköinen...ja karvainen (rintaevien yläpuoli ja niska).

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Enkeliplekot ovat lihan syöjiä. Ne eivät siis tule kajoamaan akvaarion kasvillisuuteen muuten kuin ehkä kuoppien kaivun myötä. Ravinnoksi enkeleille sopii tyrkyttää samaa ruokaa kuin esim. monnisille. Pohjatabletteja, katkarapupellettejä, räkmiksiä, pakasteöttiäisiä jne.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 


100% varmuutta ei kuvissa esiintyvien imumonnien lajista ole. Molemmat olen enkeliplekona ostanut, mutta kun käytettävissä on vain netin vaihtelevat lähteet en ole niiden lajille saanut täyttä varmuutta.

 

Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
  Satun akvaario (kuvissa oleva kala asustelee nykyään meillä ja esiintyy tuossa ylemmässä kuvassa).