Katinkultamonni
       
 

 

 

       
23.1.2004

Laitoin 3 katinkultamonnia 20-litraiseen akvaarioon. Saas nähdä tapahtuuko siellä mitään!

Yksi monneista on AIVAN selvästi naaras. Sen masu on paljon leveämpi kuin sen pallopää. Kaksi muuta ovat varmaakin koiraita sutjakkaammista linjoista päätellen.

Akvassa on vielä sama sisustus helomonnisten poikasten jäljiltä (hienoa hiekkaa, pari kiveä, ruukun puolikas ja intianvesitähdikkiä. Vesiarvot tuskin ovat mihinkään muuttuneet, kun ei niitä ole mitenkään muokattu.

Aion laskea lämpötilan vähitellen 20 asteeseen. Tänään (24.1.2004) siellä on 23 astetta. Illalla otan kansilasin pois. Sen pitäisi laskea lämpitilaa vielä pari astetta.

Virtaus akvaariossa on kova, sillä siellä on vieläkin se Sicce Sacem Shark II puhkumassa (myös ilmaa täysillä). Tehoahan suodattimella on jotain 500 l/h paikkeilla.

Aikomuksena on myös aloittaa kova veden vaihtoshow. Jos vaikka joka päivä yrittäisi vaihtaa puolet.

Ruokapuoli on vähän kysymysmerkki. Kesäkurpitsaa ja Tetran Waferia olen tarjonnut, mutta viherlevä olisi parempi. En oikein tiedä kuinka sen saisi kasvamaan.

 

Kutuakvaario.
   
1.2.2004

Lisäsin loputkin katinkullat akvaarioon. Otin kansilasin pois, jotta lämpötila laskisi.

Taidan laittaa porukan myyntiin. Takaisin isoon akvaan ne eivät ainakaan pääse syömään suippomiekkakasvia ja kaluamaan jättiläismiekkakasvin lehtiä läpikuultaviksi.

       
2.2.2004

Nyt lämpötila on 20-21 astetta kun kansilasi on pois. Monnit ovat hermostuneita ja säntäilevät edestakaisin. Onkohan vedessä jotain pielessä? Tai sitten ahdas ympäristö pännii?

Vaihdan vettä joka tapauksessa puolet. Pitäisi kysäistä Sanna K-M:lta ostaisiko katinkultamonnit takaisin.

       
3.2.2004

Katinkultamonnit kutevat. Ehkä eilinen vauhkoilu oli kutumenoja. Hädissäni tehnyt vedenvaihto taisi niitä innostaa vaan entistä enemmän.

Aamulla ennen töihin lähtöä ehdin nähdä yhden mädinlaskuseremonian. Oli niiden kutu kyllä melkoista sähläämistä. Naaras viuhtoi menemään pientä akvaa päästä päähän. Koiras yritti seurata. Sitten yht' äkkiä yllättäin naaras törmäsi koiraan peräaukon paikkeille ja molemmat kalat sätkivät kotvan aikaa. Vähän samanlainen T-asento kuin monnisillakin.

Mätiä pursusi naarasta noin 4-7 mätimunaa. Tarkoitus oli kai että osa mädistä liimaantuu sille pinnalle missä vanhemmat kutevat ja osa ajelehtii virran mukana tarttuen johonkin kasviin. Noin puolet mädistä päätyi lopulta hiekan sekaan.

En sitten tiedä oliko vanhempien tarkoitus vartioida mätiä vai mikä oli jutun juoni. Ne roikkuivat mielellään lasissa siinä kohtaa missä mätiä oli eniten. Eivät ne silti olleet yhtään aggressiivisia muille monneille.

 

Mätimunia lasissa.

Naaras lepuuttaa mätimunien vieressä.

Koiraan vuoro välillä. Vesi on metyleenisinen värjäämää. En halua, että mätimunat homehtuisivat.

 

 

 
8.2.2004
Mätimunat kuoriutuivat tänään. Laskin, että munia olisi ollut yhteensä 55 kpl. Kaikkia hiekan senkaan pudonneita mätimunia en varmaankaan nähnyt kaikkia.        
12.2.2004

Poikaset ovat nyt syöneet jo pari päivää. Tein niille vihermixiä, mutta eipä ole maistunut. Soseutin kurkkua, kesäkurpitsaa, pinaattia, torvimatoja, vesikirppuja, hyttysen toukkia, spirulinaa ja kananmuna keltuaista. Sitten pakastin soseen levyksi.

Jotain hyvää poikaset näyttävät löytävän lasiesta. Taitaa riittää näin alkuun laseilla kasvava piilevä, sillä poikasten pötsi näyttää oleva ihan riittävän pönäkässä kunnossa.

Siirsin eilen akvaarioon pari hyvin-hyvin leväistä papukailjalehden vartta, mutta eipä näytä kiinnostavan ketään.

 

Poikanen kaluaa jotain lasista irti 10.2.2004

   
18.3.2004
Katinkultamonnin poikasten huolto on helppoa. Viskoo vaan riittävän usein niille Tetran Tabi Miniä, siitä ne pitävät. Välillä saavat myös viherpakastetta.  

Kuvan ottaminen pikkuisista on vaikeaa. Pikkunilviäiset kun maastoutuvat aika todella hyvin maastoon ja vauhtiakin riittää.

   
4.4.2004
Tänään on poikasilla muuttopäivä. Näyttää siltä kuin koko 22-litrainen muovikoppero olisi täynnä katinkultamonnia. Kova kuhina käy pohjalla. On siis aika siirtyä suuremmalle hiekkalaatikolle.  

Kuvasta nämä vipeltäjät saikin laskettua hyvin. 22 kpl on tässä pakasterasiassa muuttamassa. Toisen pakasterasian kyydissä muutti 8 kappaletta joten poikasia on yhteensä 30.

   
10.6.2004
Taas on aihetta asunnonvaihdokseen. 70-litrainen poikasallas on jäänyt hieman pieneksi tälle poppoolle. Kaikki katinkullat siis haaviin ja 310-litraiseen missä niitä odottaa varmasti riittävästi levää tuhottavaksi. Poikaset ovat nyt jo riittävän suuria, jotta ne eivät näyttäisi lehtikaloista päivälliseltä.  

Pantterimiekkakasvin lehdellä on mukava köllötellä.

   
 
         
 

Takaisin