TäpläPartamonni
       
 
 

Tieteellinen nimi:

Ancistrus cirrhosus

 
   

Lajin löytäjä:

Valenciennes

 
   

Löytövuosi:

1836

 
   

Levinneisyysalue:

Argentiina

 
   

 

 

 
   

Vesi:

Virtaava

 
   

Lämpötila:

20-28

 
   

pH:

6-8,5

 
   

dH:

0-30

 
   

 

 

 
   

Koko (cm):

14-17

 
   

Käytös:

Rauhallinen reviirin valtias

 
   

Akvaarion koko:

100 litraa/partis

 
         
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Partamonni on helppo joka paikan höylä. Se on tyytyväinen, kunhan akvaariossa vesi virtaa edes vähän ja sillä on oma kotiluola jossa kölliä suurimman osan päivästä. Muuten hoidossa ei paljon ole vaatimuksia. PH eikä kovuus ole kovin kriittisiä, mutta mieluiten vesi saisi olla happaman puolella ja pehmeää.

Partiksen seurallakaan ei ole niin väliä. Partis kyllä pitää puolensa. Se on tarkka ruoastaan ja kotiluolastaan ja sieltä kyllä poistetaan tunkeilijat. Heiveröiset tunkeilijat voivat tässä loukkaantua, mutta tuskin pahemmin sentään.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Partis lisääntyy, kunhan akvaariossa on molempia sukupuolia, luola ja vettä. Partamonneista on hirvittävä ylitarjonta, joten kannattaa ehkäistä uusien partisten syntyminen pitämällä akvaariossa vaan yhtä sukupuolta partiksia. Mieluummin naaraita, sillä koiraat eivät välttämättä suorastaan "rakasta" toisiaan.

Itselläni ei ole partisten lisääntymisestä kokemusta, mutta netistä kyllä löytää kertomuksia "heikko-osaisempien" partistehtaista.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Partiksille on tärkeää saada tuoretta ruokaa. Ne jyystävät laseilta ja kasvien lehdiltä levää. Sitten kun levä käy vähiin ne voivat jyrsiä myös kasvien lehtiä, siksi niille kannattaa tarjota säännöllisesti vihanneksia. Partiksen pitävät kurkusta, kesäkurpitsasta, salaatista ja porkkanakin on kuulemma kelvannut. Arkiruoaksi partikselle sopii vihertabletit.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Rakkaalla lapsella on monta nimeä; täplämonni, täpläimumonni, partaimumonni jne. Yleensä ne tarkoittavat juuri tätä meidän maatiaispartamonniamme. Kannattaa kuitenkin ottaa lajista selvää, sillä muitakin vaihtoehtoja on kuten tummaleväpleko ja täplämonninen.

Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
 

Rääkyn akvaariosivut

Faunatar

Sannan & Tomin vedenalainen maailma

Lasilootat ja karvalallut

Sanna Rättyä

Räksäntien sanomat

Esa Laaksonen

Satu Jäske