Punainen noitamonni
       
 

 

Tieteellinen nimi:

Rineloricaria sp. (L010a)  
   

Lajin löytäjä:

-  
   

Löytövuosi:

-  
   

Levinneisyysalue:

-  
   

 

   
   

Vesi:

Virtaava  
   

Lämpötila:

24-28  
   

pH:

6-8  
   

dH:

alle ~18  
   

 

   
   

Koko (cm):

10  
   

Käytös:

Todella rauhallinen  
   

Akvaarion koko:

1-3 kpl 80 litraan  
           
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Punaiset noitamonnit ovat todella helppohoitoisia otuksia. En ole vielä keksinyt, mikä akvaariossa olisi veden lisäksi sellaista, mitä ne ehdottomasti vaatisivat.

Punaiset noitamonnit viettävät päivänsä köllötellen hiekalla tai kasvin lehdillä. Ne imuttelevat laiskasti pinnoilta ehkä levää ja pikkuötököitä. Ne eivät ole aggressiivisia kenellekään. Minusta sanaa aggressiivinen ei edes saisi käyttää samassa lauseessa puhuttaessa punaisista noitamonneista. Nämä kalat saattava maata yhdessä kasasassa lajitovereidensa, monnisten ja nuolimonnien kanssa mutustelemassa pohjatablettia.

Kasveille ei ole punaisista noitamonneista vaaraa. Ovat sen verran laiskoja otuksia, etteivät varmaankaan saisi kasveihin kulutettua jälkiä kuin ehkä kaikkein pahimmassa nälänhädässä.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Kuulemani mukaan punaiset noitamonnit kutevat melko herkästi. Niin ne varmaankin meilläkin tekevät, mutta muun kansoituksen johdosta todistusaineistoa ei ole mahdollisista kuduista jäänyt.

Olen laittanut koiraalle putken pätkän (Eheim 19/27 mm) yhden kiven alle. Siellä se aina välillä viipyy noin 1-2 viikkoa, ilmeisesti jälkeläisiään hoivaamassa ja tulee sitten taas syömään kun ipanat ovat lähteneet pesästä muiden kalojen syötiksi.

Sukupuolet on helppo erottaa vähän varttuneemmista yksilöistä. Koiras kasvattaa poskiparran ennen kuin se ajatteli ryhtyä kutemaan. Naaras sen sijaan keskittyy pötsin kasvattamiseen.

Koiraalla ei nyt ole kovin paljon partaa poskillaan, niskassaan ja rintaevien päällä, koska se on juuri kömpinyt esiin kutuputkestaan.

Noitamonninaaraalla on uhkeat linjat ja siloiset posket.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Noitamonnit ovat kaikkiruokaisia. Ne syövät levää jos viitsivät. Siinä samalla suolistoon kulkeutuu pikkuötököitä akvaarion pinnoilta. Noitamonneja ei suuremmin tarvitse ajatella akvaariota ruokkiessa jos pohjalla on muitakin kaloja. Noidat hyödyntävät kasvissyöjien kurkut ja kesäkurpitsat, sekä monnisten lihapitoiset tabletit.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Punaisen noitamonnin arvellaan olevan risteytyslaji. Ei tiedetä, mitä lajeja risteytykseen on käytetty tai miten se on tapahtunut.

L-numero L010 kuuluu pähkinävelhomonnille (Loricaria lata). Se on kuitenkin huomattavan poikkeava punaisesta noitamonnista. Tavallisimmin punainen noitamonni sekoitetaan Rineloricaria lanceolata nimellä kulkevaan noitamonnilajiin. Veikkaisin tällä lajilla olevan ehkä jotain tekemistä punaisen noitamonnin kanssa, sillä risteytyslaji kun todennäköisimmin on kyseessä, on poikueessa hieman väritykseltään toisistaan poikkeavia yksilöitä. Joillain on hyvinkin samannäköinen laikukas olemus kuin R. lanceolata-noitamonnilla, kun taas toiset ovat tasaisen tiilenpunaisia.

 

Alkuun

       
           
 
Linkkejä: