Seepranuolimonni
       
 

 

Tieteellinen nimi:

Otocinclus sp. zebra / Otocinclus cocama  
   

Lajin löytäjä:

Reis  
   

Löytövuosi:

2004  
   

Levinneisyysalue:

Peru; Ucayali ja Marañon joet.  
   

 

   
   

Vesi:

Virtaava, kirkas  
   

Lämpötila:

21-25  
   

pH:

6-7,5  
   

dH:

noin alle ~15  
   

 

   
   

Koko (cm):

4  
   

Käytös:

Rauhallinen ja sosiaalinen  
   

Akvaarion koko:

Muutamalle 60 litraa  
           
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Seepranuolimonneja voi hoitaa ihan samoilla säännöillä, kuin mitä tahansa muuta nuolimonnia. Ne pitävät virtaavasta ja hapekkaasta vedestä. Kotiuduttuaan nuolimonnit ovat sitkeää porukkaa, eikä niitä näytä juuri haittaavan vaikka akvaariossa ei olisikaan niin kova myräkkä ja että vesi onkin lämpimämpää kuin mitä suositukset sanovat.

Nuolimonnit eivät ole siinä mielessä parvikaloja, että ne vaatisivat jatkuvasti ympärilleen samanlajista seuraa. Meillä nuolimonnit (seeprat ja juovat) ovat jakaantuneet tasaisesti ympäriinsä 310-litraista akvaariota. Ne näyttävät ilahtuvan, jos sukulainen on rinnalla. Sillä ei näytä olevan mitään merkitystä onko kaveri samaa lajia. Mutta toisaalta, mistäs minä tietäisin niin hyvin nuolimonnien sielunelämästä että voisi varmaksi sanoa, tarviiko nuolimonni samanlajista seuraa ja kuinka monta yksilöä pitäisi olla että ovat onnellisia.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

En ole todistanut seepranuolimonnieni kutua. Itse asiassa epäilen kaikkien kuuden olevan koiraita, mutta tulevaisuus näyttää miten käy.

Sukupuolet erottaa vartalon muodosta. Koiraat ovat rotevampia ja naaraat pulleampia. Nuolimonnit kutevat vähän samaan tyyliin kuin monnisetkin. Parittelun jälkeen naaras liimaa muutaman mätimunan jollekin sopivaksi katsomalleen pinnalle. Sitten seuraa taas uusi parittelu ja mätimunien liimaus jne. Vanhemmat eivät vahdi mätiä.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Nuolimonnit syövät pääasiassa levää ja muuta mitä siinä levän mukana sisuksiin kulkeutuu. Ruoaksi ne kelpuuttavat myös lähestulkoon kaiken sapuskan mitä akvaarion upotetaan. Ennakkoluulottomasti ne käyvät maistelemassa kaikkea, mutta pitävä enemmän vihermixistä, vihertableteista ja sen semmoisesta.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Seepranuolimonnia ei ole vielä tieteellisesti kuvattu omaksi lajikseen. Sen takia lajilla ei ole vielä virallista tieteellistä nimeä. Seepranuolimonnien nimellä näkee netissä enemmän tai vähemmän raidallisia kaloja. On epävarmaa, onko kyseessä useampikin laji, vai muuttuko kalan väritys niin paljon sen iän myötä.

 

Alkuun

       
           
 
Linkkejä: