Täplämonninen
       
 
Corydoras paleatus
 

Tieteellinen nimi:

Corydoras paleatus

 
   

Lajin löytäjä:

Jenyns

 
   

Löytövuosi:

1842

 
   

Levinneisyysalue:

Uruguay, Argentiina, Brasilia; Rio Paraná

 
   

 

 

 
   

Vesi:

Kirkas, virtaava

 
   

Lämpötila:

18-23

 
   

pH:

6-8

 
   

dH:

5-19

 
   

 

 

 
   

Koko (cm):

5-6

 
   

Käytös:

Rauhallinen parvikala

 
   

Akvaarion koko:

100 litraa parvelle

 
         
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Täplämonninen on hyvä valinta aloittelijalle ensimmäiseen akvaarioon. Kala on idioottihelppo hoidettava. Hoito-ohjeeksi ei aivan riitä, että säilytetään kosteassa. Täplämonninen viihtyy, kunhan pohja on hiekkaa, vesi virtaa edes vähän ja parvikavereita on tarpeeksi (vähintään 5 kpl on parvi).

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Täplämonninen lisääntyy takuuvarmasti jos akvaariossa on riittävästi virtausta, molempia sukupuolia ja vesi sopivan viileää. Jos poikasia haluaa, kannattaa kalat kudettaa erillisessä akvaariossa. Pienikin kippo riittää (itse olen niitä kudettanut kahdesti 22-litraisessa). Sopiva suhde on 1 naaras ja 2 koirasta. Emot kannattaa syöttää ennen kudetusta tuhtiin kuntoon. Kutuvalmiin naaraan kyllä erottaa uhkeista muodoista. Pienemmistä lajin edustajista sukupuolet on myös helppo erottaa. Koiraan vatsaevät ovat teräväkärkiset ja niissä voi olla mustaa kuviointia. Naaraan vatsaevät taas ovat levämmät ja pyöreäkärkiset. Naaraan vatsaevät ovat väriltään kirkkaat.

Täplämonnisten kutu menee ihan normaalin monniskaavan mukaan. Ensin kalat jäävät t-asentoon, sitten naaras syöksyy liimaamaan mädin lasiin tai kasvien lehdille. Kerralla tulee 1-3 mätimunaa ja kudussa naaraasta yhteensä jopa 60 mätimunaa. Mätimunat ovat keskikokoisia, n. 1 mm halkaisijaltaan.

Mädin kuoriutumiseen menee kudusta viisi päivää. Poikasille voi tarjota aluksi mikromatoja, mutta vasta sitten kun ne ovat käyttäneet ensin ruskuaispussinsa loppuun parin päivän kuluttua kuoriutumisesta. Artemia on myös hyvä ruoka uusille monnisille. Sitten kun lapsukaisia on paapottu pari viikkoa elävällä ruoalla, voi siirtyä kuivamuonaan. Seran o-nipsit ovat osoittautuneet hyväksi pikkuisen monnisen ruoaksi.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Kaikki käy, mutta vihanneksiin ei kosketa ellei nyt vahingossa mene. Syövät enimmäkseen pohjalta, mutta myös kasvien lehdiltä ja välillä jopa pinnasta.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

 

Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
 

Sannan & Tomin vedenalainen maailma

Faunatar

sttl

Sarin akvaario