Kääpiönuoliainen
       
 
Yasuhikotakia sidthimunki
 

Tieteellinen nimi:

Yasuhikotakia sidthimunki

 
   

Lajin löytäjä:

Klausewitz  
   

Löytövuosi:

1959  
   

Levinneisyysalue:

Intian ja Thaimaan pohjoisosat  
   

 

   
   

Vesi:

Hitaasti virtaava  
   

Lämpötila:

26-28  
   

pH:

6-8  

 

 

dH:

5-19  
   

 

   
   

Koko (cm):

5,5  
   

Käytös:

Vilkas parvikala  
   

Akvaarion koko:

1 m  
 
 • Hoito
 •        
   
 • Lisääntyminen
 •        
   
 • Ruokinta
 •        
   
 • Muuta
 •        
   
 • Linkkejä
 •        
             
           
             
   
  Hoito:
         
   

  Kääpiönuoliaiset ovat pieniä ja vilkkaita parvikaloja. Ne viihtyvät vähään isommassa parvessa (parven minimikoko 8 kpl) ja muista nuoliaisista poiketen viilettävät mieluummin keskivedessä kuin altaan pohjalla. Ne eivät juuri tongi pohjaa, ellei sitten vieressä satu olemaan ruokatabletti. Tästä syystä pohjamateriaalilla ei ole juuri kääpiönuoliaisille väliä, kunhan nyt ei mitään älyttömän teräväreunaista soraa ole. Hienompi hiekka on parempi.

  Vaikka kääpiönuoliaiset ovatkin pieniä kaloja, niitä ei silti sovi tunkea kovin pieneen akvaarioon. Kalat ovat hyvin vauhdikkaita ja tarvitsevat uimatilaa. Avoimen tilan lisäksi akvaariossa olisi hyvä olla juurakoiden, kasvien tai/ja kivien muodostamia suojia, jonne kalat voivat mennä lepäilemään

  Alkuun

         
             
   
  Lisääntyminen:
         
   

  Kääpiönuoliaisten ei tiedetä lisääntyneen akvaariossa. Sen sijaan mahdollista kutukäyttäytymistä on havaittu. Siinä koiras ja naaras pyörivät toistensa ympärillä. Ilmeisesti koiras näykkii naarasta kylkiin. Kalojen värit haalistuvat.

  Alkuun

         
             
   
  Ruokinta:
         
   

  Ruokinta ei ole ongelma. Kaikki kelpaa mikä suuhun sopii. Liharuoka rulez. Elävää ruokaa arvostavat suunnattomasti. Ainoa ongelma voi olla ruokkimattomuus. Nälkäisinä kääpiönuoliaiset voivat ahdistella muita keskivedessä liikkuvia kaloja.

  Kääpiönuoliaisia suositellaan joskus kotiloiden tuhoajaksi. Kotilot maistuvat myös, mutta turha odottaa kotiloiden häviämistä totaalisesti. Kääpiönuoliaiset eivät kovin isoja kotiloita tuhoa, eivätkä ole niin kovin kiinnostuneita pienemmistäkään.

  Alkuun

         
             
   
  Muuta:
         
   

  Toinen samannäköinen laji on mustajuovanuoliainen (Yasuhikotakia nigrolineata). Lajit voi erottaa aikuiskoosta, mustajuovanuoliainen kasvaa suuremmaksi. Nuorista kaloista eroa ei välttämättä näe lainkaan. Kääpiönuoliaisille tulevat pystyraidat esiin nuorempina/pienempinä.

  Alkuun

         
             
   
  Linkkejä:
         
   

  Aponogeton cf. AW 4/2005