Leväsukarapu
       
 
leväkatkarapu
 

Tieteellinen nimi:

Caridina multidentata

 
         
   

Levinneisyysalue:

Japani, Kaakkois-Aasia

 
   

 

 

 
   

Koko (cm):

4-6 cm

 
   

 

 

 
         
         
         
         
         
         
         
         
           
         
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Leväsukarapu (=amanorapu tai leväkatkarapu) on helppo hoidokki. Se sopii monenlaiseen veteen. Muuta ei vaadi, kuin että lämpötila ei ole yli 29 asteen tai kovin viileää. Kovuudella ei ole niinkään merkitystä otuksen terveydelle, mutta kovassa vedessä sen kuori kuulemma muuttuu vihreämmäksi.

Kovin isojen tai ahneiden kalojen kanssa ei leväsukarapuja kannata asuttaa jos on tarkoitus, että haluaa katsella rapusia joskus. Fiksuina otuksina ne piiloutuvat uhkaavilta kaloilta, joutuisivathan ne muuten ruokalistalle.


Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Sukupuolet voi erottaa koosta. Koiras on huomattavasti pienempi kuin naaras ja jotenkin koiraan pää näyttää suhteessa suuremmalta. Kuvioinnissa on myös eroa. Naaraan kuviot muodostavat aika tasaisen viivan kylkeen, kun taas koiraalla pilkut ovat epämääräisemmässä järjestyksessä.

Lisääntymiskausi on luonnossa keväällä ja samoihin aikoihin ilmaantui akvaariossammekin leväsukarapunaaraiden pyrstön alle vihertävänharmaa mätirypäs. Akvaariossa on hankala simuloida tarkasti luonnon oloja, joten leväsukarapumme eivät ole vielä loppukesään mennessä tajunneet lopettaa munimista.

Makeavetisessä akvaariossa eivät poikaset pysy hengissä kauempaa kuin 6 päivää. Luonnossa poikasten on tarkoitus ajelehtia virtauksen mukana murtovesialueelle. Siellä poikaset sitten kehittyvät kunnes ovat noin puolikasvuisia vaeltaen sitten takaisin makeaan veteen. Aikuiset leväsukaravut eivät suolavedessä kauaa selviä.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Nimensä veroisesti leväsukaravut syövät levää...ja vilkkaasti sittenkin. Ne lappaavat päivät pääksytykseen neljällä saksella ruokaa suuhunsa. Leväsukaravut putsaavat hellävaraisesti kasvin kuin kasvin kaikesta muusta levästä, paitsi punalevästä. Kyllähän ne punalevääkin yrittävät nyhtää, mutta se ei näytä olevan yhtä hyvää kuin viherlevät.

Kaikenlaiset kuivaruoatkin kelpaavat leväsukaravuille. Erikoisherkkua ovat kovat pohjatabletit ja katkarapupelletit. Herkkuruoan ne kaappaavat saksiinsa ja yrittävät kuljettaa jonnekin väljemmille vesille, jossa voisivat rauhassa ahneilta kämppäkavereiltaan nauttia aarteensa. Pakastesurviaiset saavat leväsukaravut lähes sekoamispisteeseen. Pitäisi jotenkin saada kerättyä kaikki pohjalla olevat surviaiset saksiinsa ennen kuin ahneet kalat syövät kaiken ja vielä saada kuljetettua herkut jonnekin jemmaan.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Hyvä valinta kasviakvaarion leväntorjuntayksiköksi, sillä leväsukarapu ei vahingoita kasveja.

Alkuun

       
           
 
Linkkejä: