ruusutetra
       
 

 

Tieteellinen nimi:

Hyphessobrycon rosaceus  
   

Lajin löytäjä:

Durbin  
   

Löytövuosi:

1909  
   

Levinneisyysalue:

Essequibo-, Corantijn- ja Surinamejoet Etelä-Amerikassa  
   

 

   
   

Vesi:

Kirkas ja hitaasti virtaava  
   

Lämpötila:

24-28  
   

pH:

5,8-7,5  
   

dH:

alle 20  
   

 

   
   

Koko (cm):

4  
   

Käytös:

Vilkas parvikala  
   

Akvaarion koko:

120 litraa pienelle parvelle  
         
           
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Ruusutetrat vaikuttavat lyhyen kokemukseni mukaan hauskoilta, helpoilta ja erityisen vilkkailta tetroilta. Ne tykkäävät temmeltää kasvipuskien vieressä avoimessa vedessä. Kauhean kovasta virtauksesta ne eivät varmaan pidä, mutta sellainen normaali puhuri ei haittaa yhtään.

Kovin pieneen akvaarioon en laittaisi ruusutetroja, koska niillä on tapana syöksähdellä hurjalla nopeudella toistensa perään. Varsinkin koiraat uhittelevat toisilleen jatkuvasti, mutta olen nähnyt myös naarailla halkinaisia eviä, jotka väistämättä ovat tuloksena tuollaisesta mesoamisesta.

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Sukupuolet on helppo erottaa jo nuoristakin kaloista. Koiraalla on pidempi selkäevä ja naaraalla on selkäevän päässä valkoinen täplä.

(Kuvassa koiras)

Lajin pitäisi olla kohtuullisen helppo kudetettava. Itse en ole päässyt vielä kokeilemaan ruusutetrojeni kudetusta, sillä ne ovat vielä aika nuoria (kirjoitettu 3.5.2006).

Kutuakvaarioon kannattaa valita pullea naaras ja innokas koiras. Sopiva lämpötila on n. 25-56 astetta. Veden pitäisi olla hyvin pehmeää ja pH noin 6. Kalat kutevat hienolehtisten kasvien tiheikköön. Poikaset kuoriutuvat vuorokaudessa ja lähtevät uimaan 5 päivän kuluttua, jolloin niille kelpaa esim. mikromadot.

Alkuun

       
           
 
Ruokinta:
       
 

Ruusutetralla on tetramaiset ruokailutavat. Eli kaikki kelpaa mikä suuhun sopii ja se mikä ei sovi, yritetään sinne tunkea väkisin.

Hiutaleet ja pienet tai keskikokoiset ruokarakeet ovat varma valinta.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Ruusutetra on ollut vasta vähän aikaa oma lajinsa. Se oli pitkään korutetran (Hyphessobryon bentosi) alalaji. Näiden kahden lajin kuvat ovat netissä pitkälti hyvin sekaisin. Ruusutetran erottaa kuitenkin korutetrasta helposti. Ruusutetralla on peräeväensä ja vatsaeviensä kärjessä valkoinen täplä.

Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
 

Akvaristi-lehti 1/2006