Tiikerilumme
       
 
 

Tieteellinen nimi:

Nymphaea lotus  
   

Synonyymit:

Nymphaea thermalis  
   

Lajin löytäjä:

Linné  
   

Löytövuosi:

1753  
   

Levinneisyysalue:

Trooppinen Afrikka, Madagaskar, kulkeutunut Euroopan lämpimiin vesiin. Amerikoissa esiintyy villinä. Aasialaiset kuuluvat eri lajiin.  
   

 

   
   

Valo:

Keskiverto - kirkas  
   

Lämpötila:

22-30  
   

pH:

5-8  
   

Kovuus:

pehmeä - kova  
   

 

   
   

Koko (cm):

20-80 cm  
         
         
         
           
 

Tiikerilumme on helppo hoidokki. Pohjaan vaan tarpeeksi ravinteita ja jätetään kasvi oman onnensa nojaan. Tietyn ajan kuluttua huomaa, että kasvi on venäyttänyt pinnan täydeltä kämmenen kokoisia lehtiä, eikä valoa enää riitä muille kasveille. Jos haluaa välttää tämän, kannattaa kelluslehdet poistaa heti, kun niitä ilmestyy. Toisaalta kasviin ei sitten tule kauniita, tuoksuvia kukkia (tuskin muutenkaan, kukinta akvaariossa on aika harvinaista...mutta ei ennen kuulumatonta).

Tiikerilumpeesta on olemassa kaksi värijalostetta, vihreä ja punainen. Vihreällä muunnoksella on vaaleamman vihreät lehdet ja läikät ovat ruskehtavia (kuvassa). Punaisella taas lehdet ovat, noh, voimakkaan punaiset kuinkas muuten. Väri on melko tasainen, vaikka kyllä länttejäkin löytyy.

Tiikerilumme lisääntyy rönsyilemällä. Välillä pohjasta voi löytää mukuloitakin. Ne kannattaa jättää rauhaan jos haluaa että jonkun tuntemattoman ajanjakson päästä akvaarioon kasvaa uusi taimi.