lehtikala
       
 
Lehtikala
 

Tieteellinen nimi:

Pterophyllum scalare

 
   

Lajin löytäjä:

Lichtenstein

 
   

Löytövuosi:

1823

 
   

Levinneisyysalue:

Amazonasjoki Perussa, Kolumbiassa ja Brasiliassa. Amapá-, Brazil- ja Oyapockjoet Ranskan Guyanassa, Essequibojoki Guyanassa.

 
   

 

 

 
   

Vesi:

Kirkkaasta lietteiseen veteen, seisova

 
   

Lämpötila:

24-30

 
   

pH:

6-8

 
   

dH:

5-13

 
   

 

 

 
   

Koko (cm):

15

 
   

Käytös:

Parvi- tai parikala

 
   

Akvaarion koko:

min. 250 litraa/pari

 
         
           
         
         
         
         
         
         
         
           
         
           
 
Hoito:
       
 

Lehtikala viihtyy tiheän kasvuston seassa. Luonnossa ne puikkelehtivat joen rannassa kasvavien puiden juurien seassa jahdaten pikkukaloja ruoakseen. Juuria on jäljitellä laittamalla akvaarioon pystyyn ohuita ja ohuehkoja oksia.

Lehtikalat viihtyvät parhaiten pareina. Oikean pariskunnan löytäminen taas voi olla hyvinkin ongelmallista. Kannattaa aluksi ottaa poikasia 4-7 yksilön parvi. Kunhan poikaset varttuvat, ne valitsevat itsellensä puolison...tai sitten eivät.

250-litraisessa akvaariossa mahtuu hyvin elämään yksi sopuisa pariskunta. Kovin paljon pienempään lehtikaloja ei kannata laittaa, koska niiden akvaarion olisi evien takia oltava vähintään 50 cm korkea. Kutuaikana lehtikalat yrittävät poistaa kaikki näköpiiriin tulevat "tunkeilija". 250-litraisessa akvaariossa se tarkoittaa käytännössä koko akvaariota.

Lehtikaloja ei kannata yhdistää pienten ja pitkulaisten kalojen kanssa. Ne ovat lehtikalojen mielestä yhtä kuin mieluisa välipala. Halvempaakin ruokaa voi lehtikaloilleen tarjota.

Alkuun

       
           
 
Lisääntyminen:
       
 

Kunhan lehtikalat ovat valinneet itselleen oman puolison, ne voivat kutea jopa joka viikko. Kututapahtuma alkaa siitä että pariskunta puhdistaa jonkun viiston tai pystysuoran pinnan kuten esimerkiksi miekkakasvin lehden tai sisäsuodattimen pinnan. Ne haukkovat ja tökkivät lähes hysteerisesti tulevaa mädin alustaa.

Putsailua kestää 1-2 päivää. Samalla sukusolujen asetinputket tulevat näkyviin. Naaraalla mädinasetinputki on paksu ja tylppäkärkinen. Koiraalla putki taas on ohuempi, lyhyempi ja teräväkärkinen.

Kunhan pinta on saatu hyvin puhdistettua, pariskunta koeajaa tulevan kutualustan. Naaras suhauttaa ensin pari kertaa kutualustan yli, koiras joko seuraa vierestä tai koeajaa itsekin kutualustan. Sitten kun kutualusta on hyväksi todettu alkaa kutu. Naaras liimaa alustaan yhdellä pyyhkäisyllä 2-15 mätimunaa. Koiras ui aina ajoittain mätimunien yli hedelmöittäen ne. Mätimunia voi tulla yhteensä jopa 1000 kappaletta.

Pariskunnalla on hieno työnjako mädin vahtimisessa. Sillä aikaa kun toinen vanhemmista pitää huolen siitä että tasan kukaan ei tule mädin lähettyville, toinen leyhyttelee sitä rintaevillään ja välillä näykkii pilaantuvat mätimunat pois homehduttamasta muita munia. Sitten vaihdetaan rooleja kun toinen kypsyy tehtäväänsä.

Mäti kuoriutuu kolmantena päivänä. Poikasilla on aluksi suuri ruskuaispussi ja ne näyttävät vain kasalta jotakin hyllyvää limaa jossa sätkii pieniä pyrstöjä. Vanhemmat alkavat tästä lähtien siirtelemään poikuetta paikasta toiseen aina tarpeen vaatiessa. Ne voivat päivän aikana siirtää ne useammankin kerran.

Viidentenä päivänä poikaset lähtevät uimaan. Vanhemmat pitävät hyvin tarkkaan huolen siitä että kukaan ei eksy omille teilleen. Yöksi poikaset laitetaan ensimmäisinä päivinä vielä esim. lehdelle kasaan nukkumaan vanhempien valvovan silmän alle.

Ruoaksi pienille poikasille voi antaa aluksi mikromatoja.

 

       
 

Naaras

Koiras

 

       
  Alkuun        
           
 
Ruokinta:
       
 

Lehtikalat ovat kaikkiruokaisia. Dietti saisi sisältää enimmäkseen lihapitoista ravintoa, mutta pari kertaa viikossa saisi antaa esim. herneitä tai muuta viherruokaa.

Alkuun

       
           
 
Muuta:
       
 

Lehtikalasta on jalostettu jos jonkin väristä lajiketta, myös huntuevissä löytyy.

Luonnonmuotoisen väri on hopean värisellä pohjalla mustat pystyraidat.

Alkuun

       
           
 
Linkkejä:
       
 

Rääkyn akvaariosivu

Faunatar

Sannan & Tomin vedenalainen maailma