Leväsukarapu
       
 

 

 

       
14.04.2004
Huomasin tänään, että kaikilla 310-litraisen viidellä leväsukarapunaaraalla oli mätiryppäät pyrstönsä alla. Aloin ottaa selvää siitä kuinka saisin poikaset kasvatettua. Netistä löytyy hirmuisen ristiriitaista juttua. Toisaalla väitetään että kantoaika on viikon ja poikaset kasvatetaan makeassa vedessä, kun taas toinen äärilaita ilmoittaa munien hautomisajaksi kuukauden ja poikasten kasvuvaatimukseksi murtovettä jopa 35 ppt:n pitoisuudessa.  

Leväsukarapunaaraan pyrstön alus on aivan täynnä vihertävän harmaata mätiä.

   
15.04.2004
Haavin yhden mamin 22-litraiseen, joka nyt on hetken ollut tyhjillään katinkultamonnipoikasten jäljiltä, mutta kuitenkin käynnissä koko ajan.        
5.5.2004
Aika tarkalleen kuukauden päivät se kestikin, että poikaset kuoriutuivat. Haavin mamin takaisin 310-litraiseen ja aloin nostaa 22-litraisen suolapitoisuutta (kiitos Hämeenlinnan Faunattarelle suolalahjoituksesta ja ominaispainomittarin lainasta).        
12.5.2004
7 päivää poikasten kuoriutumisesta, eikä enää näy jälkeäkään pikkuisista. Suolapitoisuuden nostaminen taisi järkyttää akvaarion tasapainon.    

 

 

 
23.4.2004
Haavin yhden mameista 6-litraiseen muovikippoon hautomaan. Muovikippo kelluu pääakvaariossa, joten lämpötila pysyy tasaisena. Laitoin ilmakiven kippoon liikuttamaan vettä. Pari kasvia myös varjostamaan ja Eheim 1212 mukana tulleen imuaukon ritilä. Huomasin näet puolivahingossa, että sellainen on leväsukaravun mielee. Siellä on kiva piileskellä.  

Mami sai valita kiertovesipumpun imuritilän ja ruukun puolikkaan välillä kotiluolasta. Imuritilä oli mielekkäämpi, vaikka tässä poseerataan ruukunpuolikkaan edessä.

   
19.5.2004
Poikaset ovat kuoriutuneet, mutta nyt on matka edessä. En ehdi tehdä niille mitään. Haavin vaan mamin takaisin akvaarioon.        
22.5.2004
Parin päivän reissu takana ja nyt voin pohtia mitä tehdä poikasille. Laitoin 22-litraiseen vähän artemian munia. Pikkupytty on ollut koko ajan kuitenkin käynnissä ja samat vedet pyörimässä kun silloin kun edellinen poikue menehtyi. Huomaan että suodatin on aiva liikaa artemialle. Kaikki munat imeytyvät suodattimen päälle viritettyyn mattosuodattimeen. Sinne ne edelliset poikasetkin sitten päätyivät. Kovasta imusta ei niiden heiveröisellä varrella pystynyt irrottautumaa. No, ehkä niillä vesiarvoillakin oli tekemistä. Ei vaan tullut mitattua arvoja, kun totesin että peli on menetetty...soimasin vaan itseäni huonoksi akvaarion hoitajaksi.        
23.5.2004
Nyt kipossa on ollut päivän ilmakivi pyörittämässä vettä ja artemia on kuoriutunut ja pysyy hengissä joten kaipa leväsukaravunkin pennut pysyvät elossa. Kippaan 6-litraisen sisällön 22-litraiseen, jossa suolapitoisuus on n. 6 ppt.        
2.6.2004
Leväsukaravun ja artemian poikaset ovat edelleen hengissä. Olen syöttänyt niille Hobbyn Liquizelliä jonka luvataan olevan tarkoitettu artemian ja äyriäisten ruoaksi. Aina kun vesi selkenee, lisään Liquizelliä. Lisäksi olen antanut poikasille murskattua spirulinatablettia, Tetra Tabiminiä ja hiivaa. Veden suolapitoisuus on nyt n. 10 ppt. Lämpötila on 25 astetta, pH n. 8, No2 = 0, NO3 = 0, GH-mittari ei sano mitään ja KH = 5.        
10.6.2004
Akvaario haisee. Tavallisesti mittaamani vesiarvot eivät näytä mitään hälyyttävää. Mittaan vielä fosfaatin ja testi näyttää niin paljon kuin asteikko riittää. Vaihdan puolet vedestä ja mittaan uudelleen, edelleen täydet. Taitaakin olla pienoinen veden vaihtoruljanssi edessä seuraavan viikon aikana. Ei tainnutkaan johtua hiivasta akvaarion vaahtoaminen vaan fosfaatista.        
14.6.2004
Kato on käynyt poikasten keskuudessa. Aiemmin vesi oli sakeanaan pieniä n. 2 mm pitkiä poikasia, jotka pää alaspäin ajelehtiessaan näyttivät enemmänkin langan pätkiltä. Kiusaan poikasia taskulampulla kun valot ovat sammuneet. Ne lipuvat hämmästyttävän nopeasti kohti valoa. Hauskaa.  

Suurennoslasin läpi kuvattaessa saa jotain juuri ja juuri erottumaan kuvassa.

   
21.6.2004

Poikasia näkyy jotain kolmisen kymmentä kappaletta. Jostain kuulin, että ilmakivi ei olisi katkiksille ihan paras vaihtoehto. Ilmaa menee kuulemma niiden kuoren alle. Empä tiedä, voi olla syy tai voi olla myöskin se että tilaa ei ole kuin tuo 22-litraa.

Poikaset eivät enää livu koko aikaa virran vietävänä, vaan tarraavat hetkeksi muovikipon seinissä kasvavaan paksuun leväkerrokseen.

Vaihdoin ilmakiven pillifiltteriin. Oli vähän ongelmia sen asennuksessa. Jos sen laittaisi suoraan, niin vesi lentäisi laidan yli, mutta saahan sen vinoonkin laitettua.

       
4.7.2004
Takapakkia. Nyt ei näy enää poikasia, mikä lie nyt ne tappanut. No, yhdellä artemialla on munarypäs pyrstön alla. Katsotaan mitä tapahtuu.        
20.7.2004
Ei ne poikaset kuolleetkaan. Ne ovat olleet vaan jossain piilossa kasvamassa. Jo pari päivää sitten huomasin pari poikasta akvaarion seinillä kiipeilemässä ja leväkerros oli selvästi ohentunut. Tänään huomaan, että eihän sitä levää ole enää nimeksikään. Kun naarmuiseen muovikippoon katsoon hiekan tasalta, näkee että pohjahan on aivan täynnä pikkuisia leväsukarapuja. Nyt ne ovat jo aivan aikuisen mallisia, miniatyyrejä vaan. Pituutta poikasilla on nyt noin 1 cm, yli tai alle, riippuu ahneudesta. Alan pikkuhiljaa laskea suolapitoisuutta. Huh, poikasia on oikeasti varmaan lähemmäs 70 kpl.  

Pillifiltterin alla on torikokous. Yhdessä kasassa on ainakin kymmenen poikasta. Veikkaan että kasan alta löytyy Tetra Wafer tabletti.

   
30.8.2004

Kun poikaset olivat "leijuvaiheessa" kasvoi akvaarion laitoihin paksu leväkerros. En sitten puuttunut mitenkään sentin paksuiseen mömmökerrokseen, kun päättelin, että poikaset sen varmaankin hyödyntävät kasvaessaan. Nyt, kun poikaset ovat jo noin 2 cm pituisia, on levästä jäljellä vain kaikkein sitkeimmät ja kovimmat läntit.

Ruoakseen poikaset saavat nyt sitä samaa vihermixiä, jota katinkultamonnitkin saivat. Välillä saavat riivittäväkseen Tetra Wafereita tai Pleco tabseja. Ruokavalio on siis tässä kehitysvaiheessa jo täysin sama kuin aikuisillakin ravuilla.

Olen laskenut suolapitoisuutta hiljakseen. Reilu kuukausi takaperin pitoisuus oli 10 ppt. Nyt pitoisuus on siinä 3 ppt. Seuraavaan vedenvaihtoveteen laitankin enää ½ dl suolaseosta 10 litraan.

 

Muovikipon laidoista on jo melkein kaikki levät syöty.

   
 
         
 
         
 
         
 
         
 
         
 

Takaisin